Viktige gjenstander fortsatt savnet

Publisert:9. november 2017Oppdatert:10. november 2017, 11:07
De stjålne gjenstandene ble funnet i en Ikea-pose. Fremdeles er det flere verdifulle gjenstander som mangler. Foto: Universitetsmuseet

En armring i gull er blant gjenstandene som fortsatt er savnet.

Instituttleder Asbjørn Engevik er lettet over at skatten er funnet. Foreløpig er det uklart hvor mye som er ødelagt. Foto: Ingvild Festervoll Melien

Et vridd armbånd og en håndleddsring i sølv. En armring i gull og en liten gullbarre. Noen skålformede spenenr i bronse. Beslag og vektlodd. Dette er blant gjenstandene som Universitetsmuseet i BErgen foreløpig ikke har fått tilbake etter innbruddet.

Instituttleder Asbjørn Engevik ved Avdeling for kulturhistorie ved Universitetsmuseet sier til På Høyden at gjenstandene som er kommet til rette ikke var pent behandlet.

-Noen skålformede spenner fant vi sammentrykt i en poe. Vi mangler også en tredjedel av en fin spenne, sier Engevik.

Ikea-pose

Universitetsmuseet har fått en hel ikea-pose med gjenstander. Nå starter arbeidet med å reparere, lete og kanskje rekonstruere.

-Dette er tidkrevende arbeid. Foreløpig vet vi ikke helt hva som mangler, det kan være noen gjenstander som er ødelagt og der det mangler deler. Det er et puslespill, og det er ikke sikkert at vi har alle bitene, sier Engevik.

Selv om museet fikk gjenstandene tilbake torsdag, kan instituttlederen allerede nå si at noen av de viktigste gjenstandene, de som viser norsk kontakt med andre land, er kommet tilbake.

-Er noe av den kulturhistoriske arven gått tapt?

-Det håper jeg inderlig det er for tidlig å si noe om.

Vil stille ut

Hvor lang tid det tar før gjenstandene er reparert, kan Engevik naturlig nok ennå ikke si noe om. Men han håper de stjålne skattene på nytt kan bli stilt ut for publikum.

-Ikke minst fordi gjenstandene har fått den historien de nå har fått. Jeg håper det ikke tar for lang tid før vi kan lage en ny utstilling.

 

 

 

 

 

 

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed