Ustabil, angrende mann meldte seg for politiet og tilsto museumsinnbruddet

Publisert:9. november 2017Oppdatert:10. november 2017, 15:57
Asbjørn Engevik, avdelingsleder for kulturhistorie ved UiB og politiadvokat Linn Revheim kunne torsdag melde at om lag to tredjedeler av de stjålne gjenstandene fra innbruddet ved Universitetsmuseet i august er kommet til rette. Foto: Ingvild Festervoll Melien

Det førte til pågripelse av to menn og oppklaring av innbruddet på Universitetsmuseet. - En gledens dag, sier Asbjørn Engevik, avdelingsleder for kulturhistorie ved UiB.

- I oktober kom en person inn i vakten på Politihuset i Bergen. Han fortalte at han hadde vært med på innbruddet ved Universitetsmuseet, og at han angret seg veldig.

Det sa politiadvokat Line Revheim under en pressekonferanse på politihuset torsdag kveld.

Mannen skal ifølge politiet vært i så dårlig forfatning at han ble tatt hånd om av helsevesenet. Han skal i lengre tid ha vært for dårlig til å bli avhørt, men skal nylig ha gitt politiet opplysninger som førte til pågripelsen og varetektsfengslingen av to menn torsdag.

Politiet vet ikke om innbruddet er gjort på bestilling.
- Vi har ikke det inntrykket. Slik det fremstår nå er det et ordinært innbrudd, med et ekstraordinært utbytte, sier Linn Revheim. 

To tredjedeler av de stjålne skattene er funnet

Politadvokaten opplyser at om lag to tredjedeler av gjenstandene skal være funnet. Flere av gjenstandene skal være ødelagt, eller i veldig dårlig forfatning.

- Konservatorene ved Universitetsmuseet har nå startet arbeidet med å kartlegge hvilke gjenstander som er funnet, og hvilken tilstand de er i, sier Asbjørn Engevik, avdelingsleder for kulturhistorie ved UiB. 

Først og fremst er vi veldig glade. Dette er vår felles kulturarv

Trolig ikke et bestillingsverk

Politiet utelukker ikke at flere kan bli pågrepet. 

De stjålne gjenstandene skal ha blitt funnet i en bolig i Bergen.

- Først og fremst er vi veldig glade. Dette er vår felles kulturarv, sier Asbjørn Engesvik.

Han vet ikke om tyvene har prøvd å omsette de stjålne gjenstandene, og hvorvidt de eventuelt kan ha lyktes med det.

- Vi mangler fortsatt en del gjenstander som er av gull, og vi håper og ønsker at også dette kan komme tilbake. Men som vi har sagt tidligere, så er en god del av gjenstandene laget av et materiale som ikke er verdifullt i seg selv, men som har en stor kulturhistorisk verdi.

De stjålne gjenstandene ble funnet i en bag. Noe var brukket og ødelagt. Han sier at de tilsatte på Universitetsmuseet nå vil forsøke å få oversikt over hva som hører sammen, og hva som mangler. 

 

Les også: Museumstjuveriet: Fryktar private samlarar

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed