Usikkert om ødelagte skatter blir reparert

Publisert:14. november 2017Oppdatert:14. november 2017, 14:48
Denne armringen i sølv er saget over. Kanskje ville tyvene finne ut om det var ekte varer? Mesteparten av gjenstandene er i bronse, men ofte forgylt. Foto: Universitetsmuseet

Flere av de gjenfunne vikingskattene er ødelagt. Men det er ikke bestemt om de skal repareres.

Et sølvarmbånd er sagd over, et smykke er «pyntet» på med et annet, pålimt smykke, og andre unike vikinggjenstander er knekt. Det er status for noe av det som er kommet til rette etter tyveriet på Universitetsmuseet.

Sjeldent utbytte

Politiet vet ennå ikke hva som har skjedd, eller hva de som har ødelagt tingene har tenkt.

– De siktede har ikke forklart noe særlig om det, så dette vet vi egentlig ingenting om. De har hevdet at de ikke har gjort noe med gjenstandene, sier politiadvokat Linn Revheim.

Politiet har lite erfaring med hva lokale vinningskriminelle gjør med gamle gjenstander av denne typen.

– Det er ikke akkurat hverdagslig med et slikt utbytte, sier politioverbetjent Anita Dahl, som etterforsker saken.

Historien viktigst

Skjebnen til gjenstandene som har fått skader er uviss:

– Hva vi skal gjøre med dem er vurderinger vi må ta når vi har fått oversikten over materialet. Vurderingene vil være basert på om reparasjon forringer eller øker verdien som kulturhistorisk materiale, sier instituttleder Asbjørn Engevik ved avdeling for kulturhistorie ved Universitetsmuseet i Bergen.

Foreløpig er de ansatte ved museet travelt opptatte med å systematisere de rundt 300 gjenstandene som er funnet så langt. Det mangler fortsatt rundt 100 ting.

– Nå er vi nødt til å jobbe bare ut fra konserveringstekniske hensyn. Vi må pusle sammen bitene og se hva vi har. Når vi får oversikten over skader sender vi den til politiet først.

Engevik og kollegaene er glade for all oppmerksomheten rundt tyveriet, som kan gjøre det lettere å få tingene tilbake.

– Med så mye publisitet tror jeg at de som har hatt befatning med dette har visst hva det var de hadde, sier han.

Bare to ting av gull

Interessen har vært svært stor ute blant publikum, i inn- og utland:

– Det er tydelig at folk har vært svært opptatt av det vi har lagt ut, sier Engevik, og lover flere oppdateringer når de begynner å få oversikten.

Og fremdeles mangler oppunder hundre gjenstander. Blant dem er de to eneste gullgjenstandene: En håndleddsring og en liten gullbarre.

– Så vidt jeg husker var det to gjenstander i gull, og de mangler begge to. De fleste gjenstandene er bronsegjenstander med litt forgylling, forklarer Engevik.

Tyvene kan dermed ha fått en solid skuffelse når de oppdaget at det ikke var gull selv om det glimret.

Kan bli utstilling

Og det er ikke usannsynlig at det blir en utstilling rundt tyveriet, når alt er avklart. Men i første omgang gjenstår det å prøve å få tilbake mest mulig.

– Vi er veldig glade for at det går mot en oppklaring, og at vi har fått igjen så mye. Nå håper vi at det plutselig kommer en stor, fin sekk med resten, sier seksjonssjef Kari K. Årrestad ved formidlingsavdelingen ved Universitetsmuseet i Bergen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed