Se hva museet har fått tilbake

Publisert:10. november 2017Oppdatert:10. november 2017, 13:55

Flere av gjenstandene Universitetsmuseet har fått tilbake er tilsynelatende hele. Men mye er trolig skadet.

–Denne dagen er like uvirkelig som dagen da vi fikk vite at det hadde vært innbrudd, sa professor Liv Helga Dommasnes mens hun forsiktig pakket ut gjenstander fra vikingtiden som nå er tilbake hos Universitetsmuseet.

På en pressekonferanse fredag ettermiddag viste museet frem noen av gjenstandene de nå har fått tilbake, og som tilsynelatende er hele.

–Vi er veldig glade for å få tilbake halsringene i sølv, sa Dommasnes.

Tok det blanke og fine

Også et utvalg ovale spenner var blant det som ble presentert.

–Dette var den mektige fruen sitt bunadssølv. Til fest var de ofte kledd i en selekjole, og så brukte de slike spenner til å feste selene med.

Dommasnes, som er professor i arkeologi, fortalte at det særlig var to kategorier gjenstander som forsvant under innbruddet: Kvinnesmykker og gjenstander importert fra utlandet, særlig fra Irland. 

–Fordi disse var fine og blanke.

I vikingtiden var det sølv som var i fokus. Det ble brukt som betalingsmiddel, og noen av bronsesmykkene ble også pyntet med sølv. Så mange gullgjenstander ble derfor ikke stjålet fra museet. Men noen var det, blant annet en halsring i gull, og den mangler fremdeles.

Asbjørn Engevik, som er instituttleder for Avdeling for kulturhistorie, fortalte på pressekonferansen at museet nå har kontroll på om lag 200 gjenstander. Fremdeles mangler det blant annet en del angelsaksisk, forgylt materiale. Mange av gjenstandene ble dessuten funnet i en plastpose. Noe var helt uskadet, mens andre gjenstander tydelig er skadet.

–Vi er redd for at noe kan være helt ødelagt. Noen av bitene som lå igjen etter at vi plukket ut det som er helt, kan være fra noe som er helt ødelagt, sa Engevik.

Fikk gjenstander i to omganger

Det er et stort arbeid som venter konservatorene.

–Dette er ikke et arbeid som kan gjøres av hvem som helst. Vi har en god stab, sa Dommasnes.

–Heldigvis har vi god bildedokumentasjon. Det er helt uvurderlig når vi nå skal sammenligne det vi har fått tilbake med det vi har bilder av, sa Engevik.

Museet fikk gjenstandene tilbake i to omganger. Engevik vet ikke om alt er funnet på samme sted, eller hvor det er funnet.

 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed