FN-topp trakasserte kvinnelig kollega. Hun står fortsatt uten jobb

Publisert:24. november 2017Oppdatert:17. april 2018, 22:37
Rajendra Pachauri, formannen i FNs klimapanel, måtte i 2015 gå av etter anklager om seksuell trakassering. Foto: World Economic Forum/Remy Steinegger

– Prisen du betaler for å si fra om seksuell trakassering kan være høy, sier kvinnen som i seksten måneder ble trakassert av FN-formannen Rajendra Pachauri. Hun oppfordrer likevel kvinner om å varsle om overgrep og uønsket seksuell oppmerksomhet. 

Rajendra Pachauri, den høyprofilerte forskeren og lederen av FNs klimapanel, skal ha drevet omfattende seksuell trakassering av en kvinnelig kollega. Saken fikk bred medieomtale, og førte til at Pachauri i februar 2015 gikk fra toppjobben i FN.

Senere gikk han også fra stillingen som generaldirektør i Tata Energy Research Institute (TERI).

Kvinnen som anmeldte klimatoppen Rajendra Pachauri for seksuell trakassering, forsket ved TERI. Hun skal ha mottatt  trakasserende meldinger fra Pachauri på epost, sms og via WhatsApp.

Trakasseringen skal ifølge kvinnen ha foregått over en periode på seksten måneder, skriver Telegraph

Pachauri er siktet for blant annet forfølgelse, vold og trakassering.

Skylder på hacket telefon

Selv hevder han at han ikke har sendt meldingene, men at telefonen hans må ha vært hacket, og at noen har ført ham inn i saken for å vanære ham eller presse ham for penger. Dette har Dehli-politiet gjennom etterforskning vist at telefonen hans ikke har vært utsatt for hacking. 

Kvinnen sa i ettertid opp stillingen sin ved TERI, ettersom hun følte seg dårlig behandlet ved institusjonen. 

– Seksuell trakassering utført av mektige menn er utbredt, og skjer over hele verden. Verre er det at denne typen overgrep utført av menn høye stillinger blir akseptert av et miljø som velger å se en annen vei, sier kvinnen til IndiaSpend.

Hennes identitet har ikke blitt kjent i media.

– Ta til motmæle

Nesten tre år etter at kvinnen meldte fra om hendelsene, er hun fortsatt ikke i jobb.

– Prisen du betaler for å si fra om seksuell trakassering kan være høy. Man kan oppleve fiendtlighet på arbeidsplassen eller å miste jobben. Særlig utsatt er man hvis overgriperen er sjefen din. Du risikerer en lang og dyr rettssak, og å utsette deg selv for stress og tap av helse. Likevel er det viktig å ta til motmæle. Både mot trakasseringen og mot taushetskulturen, sier kvinnen.

TERI-ledelsen har avvist anklagene om slett behandling, skriver Firstpost India

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed