- En gledelig nyhet

Publisert:9. november 2017Oppdatert:9. november 2017, 16:07
–Dette er veldig gledelig. Det ser ut til at politet har fått hull på saken, sier rektor Dag Rune Olsen.

Mens rektor Dag Rune Olsen satt i møte med en britisk statssekretær, tikket det inn meldinger om at to menn var arrestert, siktet for innbruddet ved Universitetsmuseet.

Rektor Dag Rune Olsen har blitt holdt løpende orientert av politiet. Han skal ikke ha fått signal om at en arrestasjon var nært forestående.

Han satt i møte med en britisk statssekretær da det begynte å tikke inn meldinger fra UiB-ansatte om at noen var siktet for innbruddet

-  Det kan bety at det er et håp om at forløpet som ledet fram til tyveriet skal bli kartlagt, sier Dag Rune Olsen til På Høyden. 

Roser de ansatte

Torsdag ble to menn varetektsfengslet, siktet for innbruddet i august, hvor 400 gjenstander fra vikingtiden ble stjålet. 

-  Jeg håper at de rette gjerningsmennene er tatt, og at vi kan få tilbake det som er stjålet, sier Dag Rune Olsen til På Høyden. 

- Det er ingen tvil om at dette har vært et stort tap for museet og for kulturen på Vestlandet, sier han. 

Olsen roser de ansatte ved museet.

- De har hatt krevende dager. Og de har ved å gjøre informasjon om tyveriet offentlig, bidratt til å redusere muligheten for at gjenstandene kan omsettes. 

Museumsdirektør Henrik von Achen har tidligere uttalt at han trodde tyveriet var utført av profesjonelle. Nå er det to menn i Bergen som er pågrepet. Minst en av dem er tidligere domfelt.

–Dersom tyveriet ikke er utført av profesjonelle, kan det bety at gjenstandene ikke er omsatt på det illegale markedet. Samtidig gjenstår det da å se i hvilken tilstand de er, sier Olsen.

Nye rutiner

Tidligere denne uken skrev NRK at Nokas ikke rykket ut da alarmen ved museumsbygningen gikk for andre gang. Olsen er kritisk til dette.

–Men det er viktig å få med at vekteren ikke rykket ut da alarmen gikk for andre gang fordi han forventet at det skulle gå en alarm innefra dersom det var et innbrudd. Han visste ikke at det ikke var montert alarm der, sier Olsen.

Rektor sier at UiB nå har laget nye rutiner sammen med Nokas.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed