Brukte PR for å få tilbake vikingskatten

Publisert:17. november 2017Oppdatert:17. november 2017, 06:00
Sølvhalssmykket til venstre og gullarmbåndet til høyre ble begge stjålet under museumsinnbruddet i august. Gullsmykket er ikke funnet igjen. Foto: Universitetsmuseet

Universitetsmuseet har brukt mye ressurser på å fortelle om innbruddet og tyveriet av vikingskatten. Det bidro trolig til at størstedelen av skatten er gjenfunnet.

– Tanken var å gjøre det vanskeligst mulig å omsette dette, og gjøre tyveriet mest mulig kjent, forteller museumsdirektør Henrik von Achen.

Da tyveriet ble oppdaget 14. august visste de lite om hvem som sto bak.

– Men vi visste at det ikke var megaprofesjonelt utført, sier von Achen: Åstedet var tilrotet, og tyvene hadde tatt små gjenstander, gjerne smykker. Disse var tatt ut av eskene i lå i. Men de fleste gjenstandene hadde lav metallverdi, og bare to var for eksempel i gull.

Gikk internasjonalt

– Vi visste òg at det var viktig å få kringkastet dette internasjonalt, og fikk gode tilbakemeldinger fra den internasjonale museumsorganisasjonen Icom i Paris. Den største databasen for stjålne museumsgjenstander meldte også sin interesse, forteller von Achen.

Dette var viktig for å gjøre det mest mulig vanskelig å omsette tingene internasjonalt.

– Hvis noe først har havnet i en privat safe et sted i Detroit er det vanskelig å få det tilbake igjen, sier von Achen. Gjenstandene som ble stjålet ville vært populære hos samlere i blant annet Storbritannia og USA, der interessen er stor, sier han.

Museet var også åpne om at de hadde sviktet når det gjaldt sikkerheten.

– Du må jo være komplett idiot hvis du står og sier at sikkerheten var god nok etter et slikt innbrudd. Ingen liker å svikte, men vi opplevde at både pressen og andre var ekstremt medfølende innstilt. Og vi jobbet for å skape en opinion for å understreke alvoret i det: Dette var et tyveri fra oss alle. Dessuten var det viktig for oss å få fram at dette er noe vi bare forvalter på vegne av fellesskapet, sier von Achen.

Og strategien var trolig medvirkende til at en angrende tyv en dag i oktober meldte seg for politiet i Bergen, og fortalte at han var med på tyveriet.

Savner gullarmbånd

Nå er alle gjenstandene som er kommet til rette igjen registrert:

– 296 av ca. 400 gjenstander er funnet, og vi har lagt ut en ny liste over de vi fremdeles savner, forteller instituttleder Asbjørn Engevik.

En av gjenstandene museet er særlig interessert i er en håndleddsring i gull som er funnet i Hatteberg i Sunnhordland.

– Det er et veldig spennende funn for oss, og det er en av de få tingene av gull vi har fra vikingtiden, sier Engevik.

En halsring i sølv fra samme sted er funnet igjen. Gjenstandene ble funnet på dyrket mark i 1932.

Håper på pose

Museet har ennå ikke vurdert om det blir aktuelt å utlove dusør for noen av gjenstandene.

– Vi må i alle fall vente til politiet er ferdige med sin etterforskning, sier Engevik.

Selv om de to eneste gullgjenstandene fortsatt mangler – armleddsringen og en gullbarre – er det ikke noe mønster at alt det fineste fortsatt er røvet.

– Det er ikke noe mønster i det, for det er ikke de fineste tingene vi mangler. Det kan være så enkelt at det ligger en pose til et eller annet sted, sier Engevik. 

 

Se hvor skattene kommer fra. Plasseringen er ikke nøyaktig der de er funnet. Kart: pahoyden.no

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed