UiO-ledelsen stenger klinikken på Psykologisk institutt

Publisert:11. oktober 2017Oppdatert:11. oktober 2017, 15:38
Klinikkdriften ved Psykologisk institutt ble tirsdag denne uken stengt av UiO-ledelsen. Foto: Ola Sæther/Uniforum

Universitetsledelsen stopper inn til videre virksomheten ved klinikken ved Psykologisk institutt.

 I  en pressemelding skriver UiO-ledelsen at det har kommet fram forhold som kan tyde på at dagens klinikkdrift ved Psykologisk institutt ikke er i henhold til gjeldende lovverk.

Klinikken det hele dreier seg om har de siste 42 årene blitt drevet av klinikere i samarbeid med universitetet, men i arbeidet med å integrere driften av klinikken med Spesialhelsetjenesten tilknyttet Lovisenberg Diakonale sykehus, skal ledelsen ha avdekket forhold som har fått dem til å vedta stenging.

Det skal ifølge pressemeldingen ikke dreie seg om enkeltsaker, men om systemmessige forhold.

Varsler gjennomgang

Universitetsledelsen har bedt om en grundig juridisk vurdering av alle sider ved klinikkdriften ved Psykologisk institutt, og internrevisjonen ved UiO er varslet om saken.

Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe sier UiO-ledelsen ser alvorlig på saken.

– Det skal ikke være noen tvil om at all virksomhet ved UiO er i samsvar med gjeldende lovverk. Universitetsledelsen følger opp saken i tett samarbeid med ledelsen ved Det samfunnsvitenskapelige fakultet og Psykologisk institutt, sier Universitetsdirektør Gunn-Elin Aa. Bjørneboe i pressemeldingen.

Bjørneboe har informert Kunnskapsdepartementet og relevante helsemyndigheter.

Det var Uniforum som først omtalte saken. 

Betent diskusjon om flytting

Studentavisen Universitas skriver også om saken.

Ifølge avisen skal det har vært høy temperatur på instituttet den siste tiden. Noe av bakteppet for konflikten er at instituttleder Pål Kraft har villet flytte praktikum fra instituttet. En stor gruppe tilsatte samt studentene har vært uttalte motstandere av flyttingen, som studentene hevdet ville ødelegge undervisningstilbudet.  Debatten om flyttingen har gått høyt over lengre tid, og har blant annet ført til demonstrasjoner og iltre debattinnlegg.

Instituttstyret skulle stemme over saken i oktober, men vedtaket om at klinikken skulle flyttes og ble gjort før instituttstyret fikk stemt over saken. Klinikken er stengt med umiddelbar virkning.

– Det er krise når ledelsen røsker opp en ordning som har fungert så godt i så lang tid, sier Julie Wasmuth som studerer psykologi profesjon på siste året, til Universitas.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed