Ny språk-komité er på plass

Publisert:20. oktober 2017Oppdatert:20. oktober 2017, 10:34
Instituttleder Johan Myking har fått på plass en ny komite, denne gangen med utelukkende eksterne medlemmer. Komiteen har tre måneder på seg til å komme med en sakkyndig uttaklelse. Arkivfoto: Hilde Kristin Strand

Instituttleder Johan Myking har fått på plass en ny, ekstern komité som skal se på ansettelsessaken i nordisk språkvitenskap.

– Da jeg var student, fantes ikke sosiolingvistikk som studieemne. Nå forsker man ikke på talemål uten at sosiolingvistikk er involvert, sier førsteamanuensis Ivar Utne. Arkivfoto: Ingvild Festervoll Melien

– Det rette er å få inn en ekstern komité. De fleste faglig ansatte ved instituttet har en rolle i denne saken.

Det sier Ivar Utne.

Han er førsteamanuensis ved institutt for lingvistiske, litterære og estetiske studium og fagkoordinator i nordisk språk. På vegne av fagmiljøet har han skrevet et brev der han og kollegene Torodd Kinn og Thorsteinn Indridason støtter den sakkyndige komiteen som nå er byttet ut etter at bruken av skråstrek i utlysningsteksten har vært kraftig debattert.

Forsinket
Instituttleder Johan Myking sier til På Høyden at en ny, ekstern komité nå er på plass. De er klare til å begynne arbeidet sitt. Innstilling kan ventes første kvartal i 2018.

– Hvor mye forsinket blir man?

– Det er ikke rent lite. Den opprinnelige planen var å ha klar en vedtakssak til fakultetsstyremøtet neste uke.

Om instituttet hadde fått en ny medarbeider i drift før til høstsemesteret 2018, mener Myking likevel er usikkert.

– Kandidatene har oppsigelsestid i de stillingene de har nå. Så dersom alt går etter planen nå, kan vi klare den fristen likevel.

Ikke talemål uten sosiolingvistikk
Som På Høyden skrev, handler saken om forståelsen av bruk av skråstrek mellom ordene «sosiolingvistikk» og «dialektologi». Komiteen, instituttleder og også fagmiljøet er tydelige på at det er en forsker med kompetanse i sosiolingvistikk en er ute etter.

– Utlysningsteksten kunne vært formulert annerledes. Men jeg mener at sosiolingvistikk skal være med. Det finnes ikke talemål uten at sosiolingvistikk er med, sier Utne, som er navnegransker.

– Skråstrek er brukt på ulike måter. I dette tilfellet er nok ikke bruken tydelig nok. Men usus – altså bruk – er ofte som i dette tilfellet. Det ligger en nyansering i dette.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed