Nash fikk auditorium oppkalt etter seg

Publisert:25. oktober 2017Oppdatert:25. oktober 2017, 14:46
John Nash omkom i en trafikkulykke, 86 år gammel. Han var på vei fra Bergen.

Auditoriet på VilVite har nå fått navnet «Nash-auditorium».

Auditoriet på VilVite har fått nytt navn. Foto: Jens Helleland Ådnanes

I 2015 fikk de to aldrende matematikerne John Nash og Louis Nirenberg Abelprisen. I løpet av uken som var satt av til festivitas og arrangementer knyttet til prisutdelingen, besøkte de to også Bergen. Det var det siste John Nash (86) gjorde. På vei hjem fra flyplassen i New Jersey, kolliderte drosjen John Nash og kona Alicia satt i. Begge omkom.

Nå har Nash, kanskje mest kjent gjennom filmen «A beautiful mind», fått sitt eget auditorium oppkalt etter seg. Onsdag stod dekan Helge K. Dahle, som selv er professor i matematikk, for avdukingen av plaketten på VilVite. Det var også på VilVite Nash holdt sin aller siste forelesning, 21. mai 2015.

Løste femti år gammelt problem

– Alle amerikanere husker da John F. Kennedy ble myrdet. Alle nordmenn husker da Oddvar Brå brakk staven. John F. Nash sin forelesning på VilVite 21. mai 2015 var matematikernes «John F.»-øyeblikk i Bergen, skriver matematikkprofessor Hans Munthe-Kaas i en e-post til På Høyden.

John Nash var ingeniørsønnen som tidlig gjorde seg bemerket, og som var sett på som en av sin tids største matematikere i USA. Men i mange år arbeidet han bare i kortere perioder. Diagnosen hans, schizofreni, har skylden for det. I 1995 fikk Nash Nobelprisen, og i 2015 altså Abelprisen. Sistnevnte sammen med Louis Nirenberg. De to publiserte aldri noe sammen, men arbeidet med de samme problemstillingene: Partielle differensialligninger.

– Viktige bidrag var å bevise at likningene hadde ‘pene’ løsninger. Med dette løste Nash Nilberts 19. problem, som hadde vært uløst i femti år. Han beviste at Riemanns abstrakte krumme rom alltid kan realiseres som delmengder av ‘vanlige’ flate rom. Dette er helt grunnleggende for moderne geometri, og var et åpent problem i hundre år, forklarer Munthe-Kaas.

Nash sine arbeider om spillteori er også svært viktige, og med fundamental betydning for all forståelse av samspillet mellom ulike aktører med ulike mål og preferanser.


Dekan og matematikkprofessor Helge K. DAhle avduket plaketten. Foto: Jens Helleland Ådnanes

Drevland ordnet opp

Munthe-Kaas forteller om en spesiell uke med besøk av to eldre matematikere. Nash hadde på forhånd gitt beskjed om at han ikke ville gi foredrag i Bergen. Han ville heller ikke snakke med journalister. Men han ombestemte seg; holdt foredrag, møtte skolebarn på Festplassen, og På Høyden fikk også møte han.

– Alle mine arbeider er originale, sa han da.

Munthe-Kaas gir daværende ordfører Trude Drevland mye av æren for at det ble foredrag maidagen i 2015. Nirenberg hadde ikke fått sove om natten, og 90-åringen måtte hvile seg før han orket å være med på noen av de planlagte arrangementene. Nash turte ikke alene.

– Drevland sin faglige bakgrunn med omsorg for gamle mennesker kom vel til nytte. Hun var fantastisk, sier Munthe-Kaas.

– Auditoriet var fullpakket, med tilhørere som  satt i trappene mellom benkeradene. Det var en fortettet stemning, og alle satt musestille og fulgte spent med under foredragene. 

Rakk ikke limousinen

Morgenen etter skulle Nash og konen fly tilbake til USA. De to prisvinnerne fortalte På Høyden at de var trette etter det hektiske Norgesbesøket. Men Nash’ oppsatte fly ble forsinket. Dette førte til at de ikke rakk den bestilte limousinen fra flyplassen. I stedet tok de en drosje – som altså kolliderte.

Nå bærer altså auditoriet der Nash holdt sin siste forelesning hans navn. I tillegg har Det Norske Videnskabsakademi bestemt at Nash sin Abelpris skal doneres til Nash-auditoriet, melder VilVite

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed