Lekkasjene så langt: Mer penger til havnæring, barnehage og yrkesfag

Publisert:12. oktober 2017Oppdatert:12. oktober 2017, 11:52
I januar 2017 kom Erna Solberg til Bergen for å lansere regjeringen sin havstrategi. Her er hun på vei inn i forskningsfartøyet Fridtjof Nansen. Den varslede samlokalisering vil bety en beviligning til nytt bygg for flere av de marine miljøene i Bergen. Foto: Tor Farstad

Regjeringen har varslet et strammere budsjett. Noen løfter om penger har likevel blitt gikk i løpet av valgåret. Her er de som kan vente seg mer penger i årene som kommer. 

Statsminister Erna Solberg varsler at de neste års budsjett vil bli strammere.

– Nå må vi passe på at vi ikke bruker for mye penger. Mange vil bli skuffet over neste års statsbudsjett, sa Erna Solberg til Aftenposten i starten av oktober.

Hun legger opp til en oljepengebruk på under 3 prosent av Oljefondet.

Noen vil likevel få økte bevilgninger: 

100 millioner til tidlig innsats i barnehage og skole

– Tidlig innsats er blitt et honnørord, men med dette iverksetter vi konkrete tiltak for nettopp tidlig innsats, sier kunnskapsminister Henrik Asheim (H) onsdag til Dagbladet.

100 millioner kroner øremerkes til tidlig innsats i barnehage og skole i statsbudsjettet. I tillegg kommer 200 millioner mer i frie inntekter til kommunene.

Av de øremerkede midlene går den største posten på 40 millioner til å utdanne lærerspesialister.

Havnæringen vil få mer penger

De marine miljøene i Bergen skal samlokaliseres. Det skal bygges et felles senter for Havforskningsinstituttet, Norsk institutt for ernæring og sjømatforskning (NIFES) og Fiskeridirektoratet i Bergen.

30 millioner kroner øremerkes til innovasjonsprogrammet «DemoHav» for å støtte nye prosjekter i marine og maritime bedrifter langs hele kysten.

Ny utdannelse for brann- og redningsvesen

Regjeringen har besluttet å etablere en ny utdanning for brann- og redningspersonell. Den nye modellen vil bestå av en offentlig toårig fagskole for utdanning av brann- og redningspersonell, og en høyere utdanning på bachelornivå for utdanning av ledere til brann- og redningsvesenet.

Det er satt av18,9 millioner kroner til å etablere den nye fagskolen som skal organiseres under Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap

Yrkesfag får mer penger

I valgkampen gikk kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen ut sammen med finansminister Siv Jensen og lovet 65 millioner friske kroner i statsbudsjettet for neste år for å styrke yrkesfagene.

Flere studieplasser innen IT

Regjeringen vil bevilge midler for å få 500 flere IT-studieplasser hvert år i fire år. Samlet antall nye studieplasser blir dermed 2000, opptrappingen er ferdig i 2021. Regjeringen vil bevilge 21,3 millioner kroner til opptrappingen av studieplassene innen IT, skriver Khrono.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed