Forskningsrådet: Misnøye med realnedgang på 600 millioner

Publisert:12. oktober 2017Oppdatert:13. oktober 2017, 08:25
Etter flere år med realvekst kommer det i 2018 en realnedgang til forskning på om lag 600 millioner kroner. Forskningsrådets direktør John-Arne Røttingen finner likevel forsonende trekk ved regjeringens foreslåtte bevilgninger til forskning −Fordi regjeringen viser at de leverer på de langsiktige forpliktelsene, er langtidsplanen blitt et kraftfullt planleggingsverktøy for norsk forskning, sier han. Foto: Tor Farstad

Forskningsrådets administrerende direktør etterlyser også mer penger til forskning og utvikling innen klima og miljøvennlig energi. 

I 2017 utgjør forskningsbudsjettet 1,05 av BNP, mens det for 2018 blir 1,04 prosent.

− Det kan vi ikke være fornøyde med når målet som ble fremmet i valgkampen er 1,25 prosent, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen i en pressemelding.

− Budsjettet for 2018 gir svak vekst til klima og miljøvennlig energi, til tross for at klima- og energiutfordringene blir stadig mer påtrengende. Det er svært uheldig. Her har Norge også forpliktet seg internasjonalt til en dobling av investeringene, understreker Røttingen.

Statsbudsjettet for 2018 innebærer en realnedgang i bevilgningene til forskning på om lag 600 millioner kroner. De samlede FoU-bevilgningene blir på 35,4 milliarder kroner.

Holder det som er lovet

Målet om å bruke én prosent av BNP på forskning innen 2018, skal likevel være innen rekkeveidde:  Løftene fra Langtidsplan for forskning og høyere utdanning, hvor det står at EU-mobilisering, rekruttering og infrastruktur skal satses på, blir ifølge Forskningsrådet i stor grad innfridd.

−Vi ser at regjeringen følger opp sentrale prioriteringer og forpliktelsene i langtidsplanen, og det er vi godt fornøyd med, sier administrerende direktør i Forskningsrådet, John-Arne Røttingen.

Forskningsrådet er ikke tilfreds med Statsbudsjettets poster som handler om forskningens kontakt med næringslivet. «Statsbudsjettet gir kun liten vekst til ordningene for næringslivet. Dette svekkes av at «tiltakspakken for arbeid» nå avsluttes gitt at norsk økonomi er friskmeldt. Når også satsingen knyttet til de marine næringene er relativt svak, innebærer statsbudsjettet en realnedgang til den næringslivsrettede forskningen», står det i pressemeldingen. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed