– Du var leken, kjærlig, rar og vår

Publisert:14. september 2017Oppdatert:15. september 2017, 08:20
Sønnen Erik Aarebrot og datteren Maike Aarebrot Flick er med å bære Frank Aarebrots kiste. De tegnet et bilde av en varm og kjærlig far i bisettelsen. Foto: Tor Farstad

En fullsatt kirke tok i dag farvel med den folkekjære statsviteren Frank Aarebrot.

– Vi er rørt over alle godordene som er skrevet de siste dagene, og veldig takknemlige for at dere er her, sa Erik Aarebrot og Maike Aarebrot Flick i sin minnetale.

Korskirken var fullsatt da Frank Aarebrot ble bisatt torsdag. Akademikere, studenter, politikere og folk fra kulturlivet ønsket å ta et siste farvel med den populære professoren og valgforskeren.

Pappa og faderen

Sønnen Erik snakket om tosidigheten ved å ha Frank Aarebrot som far. Det var «faderen» på den ene siden, og «pappa» på den andre. 

– Jeg kunne ikke gå på pub uten at folk spurte: «Hørte du hva faderen din sa i går?» (…) Han smilte stort sett alltid etter et journalist-besøk. Jeg hadde et hat/elsk forhold til hans entusiasme for alt og alle, sa sønnen Erik. 

– Faderen var rikssynser, bedreviter, professor og alle sin, og på den andre siden pappa – leken, kjærlig rar og vår.

– Ekspert på alt

Barna tegnet et bilde av en høyt elsket far - en ekte familiemann. Kona Marian Flick holdt også tale:

– Frank var ekspert på alt. Når Frank var i heimevernet, og jeg var gravid, ringte han hjem og sa at jeg kunne bare ta det helt med ro. Han hadde nemlig lært hvordan han skulle håndtere fødsler i krisesituasjoner, fortalte Flick til latter fra kirken.  

– Frank, du var en litt rar og kjekk person. Det var høyt under taket hjemme hos oss, men jeg måtte passe på så alle fikk ordet rundt middagsbordet. Jeg er veldig glad i deg, avsluttet hun. 

– Levde som han lærte

Tidligere BA-redaktør Olav Terje Bergo holdt også minnetale. Det samme gjorde Arbeiderparti-leder Jonas Gahr Støre.

– Det er vemodets og takknemlighetens dag. Frank fikk formidlingsprisen og alle som hørte han forstod hvorfor. I dag tier denne ruvende stemmen, sa Støre i sin tale. 

– Han levde som han lærte, det gjorde han til ekte, hel ved. Det var det folk så og likte så godt, sa Jonas Gahr Støre.

Et «både-og» menneske 

Støre snakket om det han oppfattet som et sosialdemokratisk grunnsyn hos Aarebrot. 

– Et grunnsyn formet av kjærlighet til et samfunn hvor en sønn av vanlige arbeidsfolk kan bli professor i sammenlignende politikk. Frank Aarebrot var et «både-og» menneske i en  «enten-eller» verden. I spesialiseringens tid, hvor professorer skal holde seg strengt til sitt smale fag - i en slik verden brøt Frank alle regler med åpne øyne. Han var fagmann og synser, historiker og spåmann. Partimann og nøytral kommentator. Eller som han selv sa: En statsvitenskapelig flanør.

Aarebrot har betydd mye for Arbeiderpartiet, sa Støre. 

– Vi vil savne Aarebrots mange spissformuleringer, hans formidlingstalent og hans skarpe penn. Men mest av alt vil jeg savne Frank Aarebrot for det han stod for og det han var. 

– Usedvanlig intelligent

Av flere kjente politikere som hadde møtt opp i bisettelsen var Ap-politiker Martin Kolberg. 

– Jeg vil minnes Frank som en usedvanlig intelligent og samfunnsengasjert person. Jeg har kjent ham i over 30 år, og har hatt mye glede og nytte av å være sammen med han – både faglig og sosialt, sa Martin Kolberg før han gikk inn i kirken. 

Martin Kolberg og konen Aud-Harriet Kolberg sammen med prest Thor Brekkeflat. 

Vil etterlate seg tomrom

– Det var en seremoni helt etter Franks ønske og ånd, slik jeg se det. Det var smerte, gråt, humor og glede. Akkurat slik Frank var. Han kommer ikke bare til å etterlate seg tomrom på universitetet, men i samfunnet og i samfunnsdebatten, sa UiB-rektor Dag Rune Olsen etter bisettelsen. 

Etter en tradisjon fra Nederland ble det etter bisettelsen lagt ned blomster ved krigsminnesmerket i Veiten i Bergen og på Møllendal. I morgen blir resten av blomsterkransene lagt ut ved ulike minnesmerker i byen.

Representanter fra Studentersamfunnet og Studentparlamentet ved UiB la ned sine kranser på minnesmerket i Veiten etter bisettelsen. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed