Tror innbruddet er profesjonelt utført

Publisert:18. august 2017Oppdatert:22. august 2017, 14:39
Innbruddstyvene etterlot seg kaos på kontorene i museumstårnet. Siste opptelling viser at opp mot 400 gjenstander kan være stjålet etter innbruddet. Foto: UiB

Museumsdirektør Henrik Von Achen er sikker på at innbruddet forrige helg er utført av profesjonelle. - Hvor høy grad av profesjonalitet kan bare politiet svare på, sier Von Achen.

Opp mot 400 gjenstander fra jernalder og vikingtid kan være vekke fra samlingene etter innbruddet i De kulturhistoriske samlinger forrige helg. Det viser de siste opptellingene, melder UiB fredag ettermiddag.

Les også: Vikingentusiaster over hele verden leter etter de stjålne skattene

De ansatte ved Universitetsmuseet har hatt en omfattende jobb med å kartlegge hvilke gjenstander som er forsvunnet fra samlingene.

Det er flere ting som peker i retning av at innbruddet ikke er tifeldig utført, ifølge museet.

- Det virker som om det er en eller annen grad av profesjonalitet i dette innbruddet, sier museumsdirektør Henrik von Achen til UiB.

Bilde fra innsiden av magainet hvor tyvene har tatt seg inn. Foto: UiB

Kan ha tatt seg god tid

Han er sikker på at det ikke er et tilfeldig innbrudd, hvor en eller flere har tatt seg inn og tilfeldig plukket med seg gjenstander.

- Hvor høy grad av profesjonalitet kan bare politiet svare på. Det er bare åstedsgranskere som har erfaring og kan si hvordan dette tyveriet ser ut, tilføyer han.

Det er fortsatt ikke avklart om alarmene som ble utløst lørdag kveld kan knyttes til innbruddet.

– Hvis vi kan slå fast at alarmene som ble utløst lørdag er knyttet til innbruddet, kan vi si at tyvene har hatt omtrent 1,5 time på seg inne på museet, sier von Achen.

Tyvene har i så fall hatt god tid på seg til å gå gjennom rom for rom og magasin for magasin.

Venter på analysesvar

Torsdag sa politiet til På Høyden at de avventet analysesvar før de kunne si noe mer om hvem de trodde stod bak innbruddet.

– Vi har sikret spor som er sendt inn til analyse, og vi må nesten avvente svarene før vi kan si noe nærmere om åstedet. Vi etterforsker bredt rundt tidspunktet for innbruddet, og undersøker hele helgen – men primært lørdag, sa politibetjent Even Magnus Aspli.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed