Tidligere UiB-student smittet med tuberkulose

Publisert:3. august 2017Oppdatert:3. august 2017, 15:50
I Norge meldes det ifølge Folkehelseinstituttet hvert år 300-400 tilfeller av tuberkulose. I dag finnes det god behandling mot sykdommen. Foto: Colourbox

65 personer i pasientens omgangskrets undersøkes for smitte.

En person som forrige studieår var student ved universitetet i Bergen har fått påvist smitteførende lungetuberkulose.

Smitten ble oppdaget ved at pasienten oppsøkte lege grunnet sykdom, opplyser Ingunn Slåke, helsesøster ved Smittevernkontoret i Bergen kommune.

Lungetuberkulose er den vanligste formen for tuberkulosesykdom. Vanlige symptomer på lungetuberkulose er ifølge Folkehelseinstituttet langvarig hoste, nattesvette, vekttap og feber.

Barnehage blant de undersøkte stedene
Smittevernkontoret i Bergen kommune opplyser i en pressemelding at de har kartlagt personens kontakter som omfatter omgangskrets, studentmiljøer og en barnehage. 

– I dette tilfellet har vi kartlagt 65 personer i Bergen, som skal til undersøkelse. Vi følger nasjonale retningslinjer for smitteoppsporing. De fleste vil bli innkalt til undersøkelse i løpet av de neste ukene.  Tuberkulose er en lite smittsom sykdom, som utvikler seg svært langsomt. Vi kan derfor ikke undersøke de smitteutsatte for tidlig, da dette kan gi falskt negativt resultat.

– Hvordan går Smittevernkontoret frem når dere «kartlegger»?

– Smittevernkontoret følger nasjonale retningslinjer for smitteoppsporing fra Folkehelseinstituttet. Vi har godt samarbeid med spesialisthelsetjenesten, pasienten og andre for å kartlegge hvem som skal undersøkes. 

Få tilfelle av ny smitte
I Norge meldes det ifølge Folkehelseinstituttet hvert år 300-400 tilfeller av tuberkulose. Forekomsten var stigende mellom 1996 og 2013, men har siden gått noe ned. Det er lite nysmitte i Norge. BCG-vaksinen mot tuberkulose inngår i barnevaksinasjonsprogrammet for barn som har foreldre fra land med høy forekomst av tuberkulose.  

Den tuberkulosesmittede studenten skal ha norsk opprinnelse, opplyser Ingunn Slåke, helsesøster ved Smittevernkontoret, Bergen kommune.

De fleste tilfellene ses ifølge Folkehelseinstiuttet hos personer som er født i land med høy forekomst, som har båret «sovende» bakterier i seg og så blitt syke uten å ha smittet andre. 

Ingunn Slåke vil ikke kommentere om personen fortsatt er i Bergen.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed