To tatt for innbrudd ved vikingutstilling i Danmark

Publisert:28. august 2017Oppdatert:29. august 2017, 09:08
Nytt tyveri av vikingskatter, denne gangen var det utstillingen «Vikingernes metropol» ved Danmarks Borgcenter i Vordingborg som fikk ubudne gjester. Foto: Danmarks Borgcenter

Natt til mandag brøt to menn seg inn på Danmarks Borgcenter i Vordingborg. 

Her er det i øyeblikket en stor utstilling av gjenstander fra vikingtiden. 

To menn skal være anholdt. De ble framstilt for fengslingsmøte mandag. 

Utstillingen er lånt fra Vikingemuseum Hedeby i Slesvig, og  inneholder om lag 2000 gjenstander fra vikingtiden, melder den danske avisen sn.dk.

Utstillingen heter «Vikingernes metropol», og viser fram funn fra vikingtiden. Utstillingen åpnet i april, og skal ha vært svært godt besøk. 

Stjal smykke-kopi

De to tyvene skal ha brutt opp en dør, og utløste dermed tyverialarmen Tyvene ble fanget opp av museets overvåkningskameraer.  

Ifølge danske tveast.dk skal tyvene ha tatt seg inn i bygningen og orientert seg mot en spesiell monter.

Her skal de ha stjålet et gullkjede, som er en kopi av Hiddensee-smykket utlånt fra et museum i Tyskland. Kjedet skal være forgylt, og dermed ikke av massivt gull. Museet skal ha valgt å stille ut en kopi av smykket, av hensyn til faren for tyveri av kulturskatten.

De skal også ha stjålet seks pressformer som ble brukt til å lage delene til Hiddensee-smykket. 

Gjerningsmennene skal ha forlatt bygget etter to minutter, og flyktet i bil. Politiet tok bilen igjen da den havnet bak en skurtresker på vei over Storstrømsbroen, som går fra Sjælland til Falster.

De stjålne gjenstandene skal være funnet. Ingen andre gjenstander skal ha blitt skadet eller stjålet, opplyser Danmarks Borgcenter i en pressemelding. 

«Toppsikret museum»

Borgsenterets ledelse betegner utstillingsbygningen som «toppsikret». 

– Som museum gjør vi vårt ytterste for å sikre gjenstander mot tyveri og skade, og utstillingsbygningen er en av de best sikrede i landet, med noe av det beste av moderne sikkerhetsutstyr. Det er nettopp derfor at vi har fått lov til å vise fram disse gjenstandene, sier Keld Møller Hansen i en pressemelding. 

Andre viking-innbrudd på kort tid

14. august var det innbrudd på Universitetsmuseet i Bergen. Her ble det stjålet nær 400 gjenstander fra museets utstilling fra vikingtiden. Ingen er så langt tatt for dette innbruddet, som museumsdirektør Henrik von Achen tror var profesjonelt utført

Han er overrasket over å høre om innbruddet i Danmark. 

– Det er spesielt at det skjer så kort tid etter innbruddet her, og med samme type gjenstander. Hvis det er en sammenheng, så er det en god ting. Man kan jo i så fall håpe på at det vil hjelpe politiet i Bergen, sier Von Achen. 

Politiet i Bergen har så langt ikke vært i kontakt med dansk politi om saken. 

– Vi tipser Kripos og Økokrim om dette, og så tar de seg av eventuell kontakt med Danmark videre, sier Anita Dahl i Vest politidistrikt.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed