Museum i Oslo: – Vi har god sikring

Publisert:23. august 2017Oppdatert:23. august 2017, 13:53
GODT SIKRET: Direktør Håkon Glørstad mener at sikringen av gjenstander i Kulturhistorisk museum er godt nok sikret. Bildet er fra åpningen av utstillingen "Ta det personlig" i juni 2015. Foto: Martin Toft

Direktøren for UiOs kulturhistoriske museum mener sikringen er god nok, men at museumsinnbruddet i Bergen igjen viser utfordringene ved vedlikeholdsetterslepet på universitetene.

400 gjenstander ble stjålet fra Historisk museum i Bergen forrige helg. Tyvene brukte stillaset til å klatre opp og bryte seg inn i sjuende etasje. Museet hadde ikke alarmer over fjerde etasje, og tyvene gikk gjennom magasiner og kontorer og plukket med seg utvalgte gjenstander.

- Hele hendelsen i Bergen er dypt tragisk på alle måter, sier Håkon Glørstad, direktør for Kulturhistorisk museum ved Universitetet i Oslo til Uniforum.

Han vil ikke hovere, men sier at UiOs Historisk museum har god sikring slik situasjonen er i dag.

Les også: Museumstjuveriet: Fryktar private samlarar

Vekker for direktørene

Glørstad forteller at Kulturhistorisk museum har vært opptatt av sikring i mange år og jobbet aktivt med det siden 2014.

– Vi har tenkt mye på den situasjonen de har i Bergen, og per i dag mener jeg at vi har et ganske godt sikringssystem for både utstillinger og samlinger, sier han.

Han forteller at de kontinuerlig gjør prøver og evaluerer disse.

– Om den er god nok, vet man jo selvfølgelig aldri før den blir satt på prøve, legger han til.

Også ved NTNU Vitenskapsmuséet har direktøren vurdert hvor utsatte de er.

– Det kunne selvfølgelig ha skjedd her, men det er et spørsmål om responstid. Vi har et veldig bra sikringsopplegg der alle alarmer går når de skal gå. Det var flere uheldige omstendigheter i Bergen, sier Reidar Andersen til Universitetsavisa.

– Alle får en vekker når slike ting skjer, dette er noe vi og våre kolleger ved andre universitetsmuséer ser svært alvorlig på, sier Andersen.

– Viser behovet for sikring og vedlikehold

– Situasjonen i Bergen viser behovet for nye bygg og ordentlige magasiner, sier Glørstad og fortsetter. – Dette viser konsekvensene det kan få å ikke ta vedlikehold på alvor. Det viser hvor viktig det er å ha ordentlige lokaler og hvor sårbare man er fram til de er etablert.

Statssekretær Bjørn Haugstad i Kunnskapsdepartementet vil ikke love mer penger til museumssikring, men sier at departementet spleiser på de rehabiliteringsprosjektene som universitetsstyrene selv setter i gang.

– I stort sett alle sammenhenger vil universiteter be om færrest mulig føringer fra staten, så de får en finansiering som vi forventer at de bruker på det som er mest prekært, svarer han til Uniforum.

– Bestillingstyveri

– Jeg tror at dette er et bestillingstyveri, og at noen nok sitter med et godt lager akkurat nå, sier tidligere politispaner og forfatter Johnny Brenna til NRK.

Innbruddet i Bergen skjedde i en helg der en utstilling nettopp var ferdig, og en annen skulle rigges til. Derfor var det spesielt mange gjenstander på museet.

– Jeg tenker at dette er en innsidejobb. Noen har stor kunnskap, og vet at det ligger slike gjenstander der, og spesielt mange av dem denne helgen, sier han.

– Det er jo det aller verste som kan skje, de som er tillagt ansvar for samlingene bryter tilliten, men det er vanskelig å gardere seg mot slikt, sier Glørstad.

Han understreker at Brennas påstander bare er spekulasjoner, enn så lenge vet man ingenting om tyvene i Bergen. Men han forteller at det finnes flere eksempler på utro tjenere i museumsverdenen, og at selve rekrutteringsprosessen dermed også er et viktig ledd i sikkerhetsregimet.

– De som rekrutteres inn, er jo gjerne folk som har et stort hjerte for museum og et brennende engasjement for museale samlinger, sier Glørstad.  

For UiOs del betyr sikringen mot utro tjenere blant annet å ha en oppdatert oversikt over samlingene og streng kontroll på hvem som har tilgang til magasiner.

Stillaser i Oslo neste år

Innbruddet på Historisk museum i Bergen skjedde fra et stillas. I 2018 begynner UiO arbeidene med å pusse opp fasaden på Historisk museum for å hindre lekkasjer. I to år vil dermed også Historisk museum i Oslo ha stillaser.

– Da vil vi få en tilsvarende situasjon med stillaser rundt bygget. Da er hele bygget mye mer sårbart og krever at man har sikkerhet langt framme i bevisstheten, sier Glørstad.

Vakt- og alarmsentralen ved UiO forsikrer overfor Uniforum at de skal være med på å planlegge hvordan bygget skal sikres under oppussingen. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed

På Høyden

På Høyden er Universitetet i Bergen si uavhengige avis, som sidan januar 2001 blir publisert på internett. På Høyden blir redigert etter Redaktørplakaten, Tekstreklameplakaten og Ver varsamplakaten.

 

Design: Tank | Nettløsning: Ramsalt 

Kontoradresse

Christiesgate 13 
5007 Bergen

Postadresse

På Høyden
Pb 7800
5020 Bergen