Forsker: Game of Thrones har gjort vikingskatter populære

Publisert:21. august 2017Oppdatert:22. august 2017, 14:39
Denne armringen er blant de omkring 400 gjenstandene som er borte etter innbruddet på Universitetsmuseet forrige helg. Foto: Universitetsmuseet

Men de stjålne gjenstandene kan trolig ikke selges på det åpne markedet.

Rundt 400 gjenstander er borte fra De kulturhistoriske samlinger ved Universitetet i Bergen. Det var forrige helg at en eller flere gjerningsmenn tok seg inn i museumsbygget - og stjal gjenstander med stor kulturhistorisk verdi fra jernalder- og vikingtid. 

Les også: Skulle flytta samlinga måndag

Tyveriet har vekket oppmerksomhet over hele verden, og flere internasjonale medier har plukket opp saken. 

Donna Yates, foreleser i organisert antikvitetssmugling og kunsttyveri, ved Universitetet i Glasgow, forteller til VG at vikinggjenstander er blitt stadig mer populære.

– Spesielt blant middels dyre antikvitetsbutikker. Det er spekulasjoner om det er på grunn av en «Game of Thrones»-effekt, noe jeg kan se logikken i, spesielt ettersom prisnivået vi snakker om ikke er veldig høyt, sier Yeates til avisen.

– Ingen verdi

Hun forteller at stjålne museumsgjenstander ikke vil ha noen verdi for tyvene. 

– Disse gjenstandene er i hovedsak ikke salgbare på det åpne markedet ettersom de er veldokumenterte museumsgjenstander. De er sporbare og dermed verdiløse, ettersom fotografier av gjenstander sirkulerer i nyhetene, forteller Yates. 

Hun forteller at enten så visste ikke gjerningspersonene om dette, eller så stjal de gjenstandene til personlig bruk. 

Fredag gikk museumsdirektør Henrik Von Achen ut og sa at han tror innbruddet er utført av profesjonelle. Han er sikker på at det ikke er et tilfeldig innbrudd, hvor en eller flere har tatt seg inn og tilfeldig plukket med seg gjenstander.

Les også: Tror innbruddet er profesjonelt utført

Ingen mistenkte

Politiet sier til På Høyden mandag morgen at de fortsatt ikke har noen mistenkte i saken, og at de ikke kan si noe om i hvilken grad de tror innbruddet er profesjonelt utført. 

– Det blir vanskelig å så noe om nå. Vi venter på analysesvar - noe som kan ta flere uker. Vi ønsker ikke å låse oss til noe, men vi etterforsker grundig uavhengig av hvilke teorier andre har, sier politiførstebetjent Even Magnus Aspli. 

Politiet samarbeider med både Kripos og Økokrim.

– Sammen med museet har vi et håp om å få gjenstandene tilbake, seier Aspli. 

Se flere bilder av de stjålne gjenstandene: 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed