– Et sted å treffe ledelsen fra Oslo

Publisert:11. august 2017Oppdatert:11. august 2017, 10:12
Jarl Giske, marin dekan ved UiB, mener det kan være vanskelig å fornye tematikken i Science Week tilstrekkelig til at den kan avholdes hvert år. Han ønsker heller at konferansen avholdes i flere land, deriblant Kina. Arkivfoto: Dag Hellesund

Konferanser som Science Week kan fungere som et forum for forskingsrsrådsledere, politikere, forskningsledere og ambassaderepresentanter, mener marin dekan Jarl Giske. 

Transatlantic Science Week har blitt arrangert hvert år siden 2002. I år er det stopp. Kunnskapsdepartementet skal vurdere om, og eventuelt i hvilken form, konferansen kan gjenoppstå. 

– De fleste forskere vil si at de ikke trenger arrangementer som dette for å etablere relasjoner. Norske forskermiljøer er jevnt over godt forbundet med de amerikanske, sier Jarl Giske, professor i biologi og marin dekan ved Det matematisk- naturvitenskapelige fakultet.

Han mener likevel at konferansen har noe for seg: 

Dette er et forum hvor forskingsrsrådsledere, politikere, forskningsledere og ambassaderepresentanter kan møtes og snakke sammen. Det er verdifullt, sier Giske. 

Får møte Oslo-folk

Han har satt pris på mulighetene Science Week har gitt til å komme i kontakt med nøkkelpersoner fra Forskningsrådet, fra andre universiteter og fra departementene.

– Det er ved slike anledninger som Science Week at vi får en mulighet til å treffe den norske, vitenskapspolitiske ledelsen fra Oslo. Vi treffer dem ikke så ofte ellers.

Giske viser til at Science Week var viktig i perioden da Bergens klimaforsking var under oppbygging, og hvor samarbeidet med amerikanske miljøer var i startfasen. Det samarbeidet er godt etablert nå.  

 De fleste forskere vil si at de ikke trenger arrangementer som dette for å etablere relasjoner

Ønsker Science Week i flere land

Giske mener at det kan være både tilstrekkelig og hensiktsmessig å kutte frekvensen på arrangementet.

– Jeg tror det er viktigere å ha en slik konferanse flere steder, enn at det er hvert år i USA.

– Hvilke steder tenker du på da?

– Vi har allerede hatt Science Week i USA, Japan og Sør-Afrika. Det er nærliggende å tenke på en Norge-Kina Science Week. Samt en Norge-Brasil Science Week. Et lignende arrangement i Brussel kunne også vært nyttig.

En av konferansene som skal avholdes også i år, er South Africa-Norway Science Week som arrangeres i desember i Cape Town og Pretoria.

Jarl Giske var der i fjor, men har ikke bestemt seg for om han vil reise i år selv om møtet i fjor var veldig nyttig.

– Det innebærer først og fremst en stor tidskostnad. En flybillett koster ikke så mye, men jeg må vurdere om det er lønnsomt å være borte fra kontoret i en hel uke. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed