Dropper patent-jaget

Publisert:15. august 2017Oppdatert:15. august 2017, 15:25
Ideen om Open Science har fått tilslutning i Danmark, deriblant på Universitetet i Aarhus. Store selskaper som Lego, Ecco og Velux legger penger på bordet for forskning de risikerer å måtte dele med andre. Foto: Colourbox

Samfunnet har ikke råd til å gjøre universitetene til fabrikker som sysler med små og selvsagte ideer, sier Aarhus-dekan Niels Christian Nielsen. Han støtter initativet Open Science, som vil gjøre forskning fritt tilgjengelig for alle. 

Jakten på lønnsomme patenter har blitt styrende for dansk grunnforskning. Ønsket om å sikre side ideer, for deretter å tjene penger på lisenser, har blitt hovedmålet for innovasjon.

Dette hevder en gruppe danske forskere, som nå vil publisere på en plattform kalt Open Science.

De protesterer mot at universitetene har fjernet seg fra et av sine viktigste oppdrag; å drive åpen og nysgjerrighetsdrevet grunnforskning.

– Offentlige og private instiusjoner og stiftelser beskytter investeringene sine ved å alltid fokusere på sikre valg. Enten ved å velge anvendt forskning med høy sannsynlighet for kommersiell suksess, eller ved å passe på at våre forskningsmiljøer holder seg til mål som de vet de vil nå, men som ikke gir rom for uventede muligheter som oppstår underveis, sier Niels Christian Nielsen, dekan ved fakultet for naturvitenskap og teknologi ved Universitetet i Aarhus til Scitech.

Bedrifter vil fortsatt kunne henvende seg til universitetet i Aarhus for å gjøre avtaler om forskningsarbeid som kan lede til patenter. Men hovedfokuset vil være på åpen forskning, ifølge dekanen.  

– Paradokset er at ingen vil investere i uortodokse eller komplekse ideer, fordi det er en stor risiko for at de ikke vil gi klare resultater. Samtidig har ikke samfunnet råd til å gjøre universitetene til fabrikker som sysler med små og selvsagte ideer, mener dekanen. 

Open Science-avtalen innebærer at dersom forskerne lykkes med å arbeide fram et nytt materiale, vil det kunne tas i bruk av alle som ønsker det.

Nielsen er ikke bekymret for at Open Science skal føre til at konkurrenter vil snappe ideer og nyvinninger, og selv tjene penger på dem.

Han tror at de som arbeider fram en nyvinning, vil ha en stor konkurransefordel sammenlignet med de som kommer sist til bordet. 

Med Ecco og Lego på kundelisten 

Om lag 20 forskere fra flere danske universiteter er nå tilknyttet Open Science-plattformen.

Ideen er at nyvinninger som forskningen resulteres i ikke skal underlegges regler for immaterielle rettigheter. Forskningen skal være åpent tilgjengelig for alle som ønsker tilgang.

Så langt har seks store bedrifter lagt penger på bordet for å støtte forskningen. Blant disse er det multinasjonale selskapet Lego, som vil gå inn med penger for å frambringe forskning på nye materialer. Velux og Ecco er også blant bedriftene som støtter initiativet. 

Med patenter som hovedmål

Kim Daasbjerg er professor i kjemi ved Aarhus Universitet. Han sier at de siste årene har hovedfokuset vært å skaffe så mange patenter som mulig, ikke å gjøre oppdagelser som kanskje kan føre til et patent.

Daasbjerg vil ikke lenger være med på dette racet.

– Vår kompetanse, vår samfunnsverdi er å drive grunnforskning, sier han til Times Higher Education.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed