Feilmelding

The answer you entered for the CAPTCHA was not correct.

Eksamen gikk stryk(ende)

Publisert:16. juni 2017Oppdatert:16. juni 2017, 13:44
Gammeldags skoleeksamen er på vei ut. Flere og flere tar digital eksamen. Foto: Kristoffer Furberg.

Idag er siste eksamensdag i dette vårsemesteret. Avviklingen av 25 519 eksamener har gått uten store avvik, ifølge Studieadministrativ avdeling.

Avvik eller ikke: Juridisk fakultet valgte å gjenbruke tre eksamensoppgaver i JUS121 fra konte-eksamen året før. Besvarelser fra disse eksamene med karakter «A», skal ifølge studenter ha sirkulert blant de 300 studentene i årets eksamen. 

Fakultetsstyret behandlet denne saken tidligere i juni, og konkluderte med at det ikke var begått noen formelle feil ved å gjenbruke eksamensspørsmål og eksamensresultatene blir dermed stående.

Flere og flere tar eksamen digitalt

— Ved avdelingen har vi denne våren hatt fokus på å digitalisere arbeidsprosesser blant annet knyttet til time- og eksamensplanleggingen, protokollarbeidet og etter hvert også deler av sensurarbeidet. Vi synes gjennomføringen dette semesteret har gått fint, og vi er godt fornøyde med at så mange som 67 % av alle skoleeksamener nå gjennomføres digitalt, sier Torunn Valen, seksjonssjef ved digitale tjenester ved Studieadministrativ avdeling.

Eksamensvakter på chat

Det har vært avlagt eksamen i totalt 1251 emner denne våren. Så mange eksamener er en logistisk utfordring, innrømmer Valen. Idag overvåker Studieadministrativ avdelingen alle eksamener via tekniske vakter på chat. Etterhvert vil også hovedvaktene i eksamenslokalene kommunisere via chat.

Studenter fornøyde med nye lokaler

UiB inngikk i fjor en husleieavtale om eksamenslokaler i  Solheimsgaten med plass til 300 studenter. Lokalene er mer hensiktsmessige til en glatt eksamensavvikling enn mange av de gamle. Det tyder i alle fall tilbakemeldingene fra studenter til studieavdelingen på. 

Størst logistiske problemer er det ved avvikling av eksamen på juss. I forbindelse med bokkontroll, må alle kandidatene ut av eksamenslokalet. Det finnes imidlertid ikke noe vrimleareal utenfor eksamenslokalet. 

Muligheter for juks

67 prosent av skoleeksamene ble i vår avholdt digitalt. Nesten 100 prosent av andre, skriftlige vurderingsformer, leveres i et digitalt format. 

Nylig oppdaget en masterstudent i informatikk et sikkerhetshull i ett av programvarene for avvikling av digital eksamen. Leverandøren hevder overfor Studvest at hullet skal være tettet. 

Oddrun Samdal, viserektor for utdanning, tror imidlertid ikke at studenter har benyttet seg av muligheten til å jukse. 

Hva gjelder juks, har ikke Studieadministrativ avdeling ferdige tall på antall innrapporterte tilfeller av mistanke om juks ved eksamen. Torunn Valen opplyser imidlertid at prognosen ligger omtrent på samme nivå som i 2016 - omkring 30 saker til behandling i Den sentrale klagenemnden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed