Disse blir nye i UiB-styret

Publisert:26. juni 2017Oppdatert:27. juni 2017, 11:11
Fra august blir det mange nye ansikter å se i universitetsstyret ved UiB. Nå er de fire eksterne medlemmene som skal sitte i styret de neste fire årene også på plass.

Kunnskapsdepartementet har oppnevnt fire nye eksterne styremedlemmer ved UiB. 

Bjørn Kjærand Haugland, Bjørn Østbø, Marianne Møgster og Hanne Foss Hansen blir eksterne medlemmer i UiB-styret fra høsten av.

De fire vil sitte i perioden fra 1. august 2017 til 31. juli 2021. 

– Jeg er takknemlig for at disse dyktige menneskene har sagt ja til å være med i styret til Universitetet i Bergen de neste fire årene. Bergen er jo som hovedstad på Vestlandet for å regne, og UiB er en tradisjonsrik forsknings- og utdanningsinstitusjon med prioriterte områder som er viktige for regionen, landet og verden. Jeg har stor tiltro til at de nye styremedlemmene vil være med på å utvikle UiB videre, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Med det er det nye UiB-styret fulltallig, etter at fire tilsatte og to studenter ble valgt inn i styret tidligere i vår.

Dansk statsviter i styret

Danske Hanne Foss Hansen er professor ved Institutt for statsvitenskap ved Købenshavns universitet - og er klar for fire år i UiB-styret. 

– Jeg gleder meg veldig mye til å ta fatt på denne oppgaven. Det er utrolig viktig det som skjer rundt om på universitetene i disse tider, og det er også store forventninger til dem. Gjennom årene har jeg hatt noe kontakt med noen av de samfunnsvitenskapelige miljøene ved UiB, og jeg kjenner UiB som et aktivt og velfungerende universitetsmiljø, sier Foss Hansen (bildet).

Den danske professoren har blant annet erfaring fra styret ved Københavns universitet, og har også vært medlem i NOKUT-styret i Norge. 

– Jeg tror det er viktig i et styret at det er en høy grad av forståelse for hvordan universitetsansatte sin hverdag ser ut. Det tror jeg at jeg kan bidra med, sett i forhold til andre medlemmer som kommer med eksterne erfaringer fra næringslivet. Jeg tror jeg kan bidra med å sikre at det er god forståelse for hva universitetets kjerneoppgaver er, og hvordan universitetskulturen best kan støttes, sier Foss Hansen.

Fokus på miljø og klima

Bjørn Kjærand Haugland tar med seg miljøperspektivet inn i styret. Han er utdannet skipsingeniør - og jobber nå i DNV GL (Det norske veritas).

– De siste ti årene har jeg primært jobbet innen klima, miljø og bærekraft, jeg har hatt ulike roller, og jeg er nå konserndirektør for bærekraft i DNV GL. Jeg har med glede sett at UiB har posisjonert seg tydeligere i bærekraft-debatten, gjennom Dag Rune og flere flinke representanter fra universitetet  – både når det gjelder bærekraftutfordringer generelt og hav spesielt, sier Haugland. 

Han ser fram til å lære mer om universitetssektoren i styret. 


– Jeg er interessert i teknologi, forskning og kompetanse, og for meg er dette vervet et eventyr. Gjennom denne posisjonen får jeg komme tettere på, lære mer om hvordan sektoren jobber, få innblikk i prioriteringer, og gi innspill fra næringslivet, med tanke på de tingene vi kan og hva behovene våre er fremover.

– Universitetene må utfordre seg selv

Haugland synes det er for tidlig å si noe spesifikt om UiB sine utfordringer enda, men ser at sektoren må tilpasse seg en ny virkelighet hvor endringstakten øker og hvor kombinasjonen av bærekraftsutfordringer, teknologiutvikling og økt digitalisering vil påvirke hvordan universitetene må utvikles for å skape verdi.

– Universitetene må utfordre seg selv til å fortsatt være relevante, kompetente, og ivareta forskings- og undervisningsagendaen sin, sier Haugland, og legger til:

– Jeg tror generelt at det i sektoren kan gjøres mer med tanke på å kommunisere all den innsikten en har, slik at det kommer til nytte for samfunnet generelt, og næringslivet spesielt. I en verden av «fake news» er de forsknings- og kunnskapsbaserte innspillene i samfunnsdebatten viktigere enn noen gang. Innsikten en finner gjennom forskning, må ikke bare plasseres i store rapporter, men kommuniseres slik at det faktisk blir brukt til noe.


Bjørn Østbø: Han er utdannet siviløkonom fra NHH og jobber nå som selvstendig næringsdrivende. Han har tidligere vært administrerende direktør i Silver pensjonsforsikring AS, leder av Bergenskontoret og medeier i First Securities ASA, adm. dir. i Vital eiendom AS og Vital forsikring ASA og konserndirektør i DNB

 

 


Marianne Møgster: Hun er utdannet siviløkonom fra NHH og sykepleier fra Diakonissehjemmets høyskole. Hun er ansvarlig for Investor Relations og finansiell rapportering i DOF Subsea AS. Marianne Møgster har tidligere erfaring fra blant annet StatoilHydro og Norsk Hydro.

 

 

 

 

Varamedlemmer:

1. Marit Warncke Administrerende direktør i Bergen næringsråd

2. Sven Marius Urke Daglig leder i Domstolsadministrasjonen

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed