Aarebrot jakter jubileer

Publisert:22. mai 2017Oppdatert:22. mai 2017, 08:42
Sjølv om Frank Aarebrot har blitt veggpryd har han nok av prosjekt å fylle tida med som professor emeritus.

– Det finnes en ustyrtelig mengde jubileer. Jeg har vært litt på jakt etter jubileer.

Frank Aarebrot (70) brenner for å formidle, og føler seg langt fra utbrent.

Denne uken havnet han på veggen som gatekunst, men Aarebrot setter også spor etter seg i bokhyllene, og har flere prosjekter i gang.

– Sammen med Kjetil Evjen skriver jeg bok om 500-årsjubileet til reformasjonen, forteller han.

I oktober skal han holde et foredag i Grieghallen og på NRK om emnet – selvsagt på 500 minutter.

Vil forsvare vår verdensorden

Deretter han han tenkt litt fram i tid, men også et stykke tilbake:

– Til neste år er det 100 år siden slutten av første verdenskrig, sier Aarebrot.

Han kunne tenke seg å skriv en bok som forklarer ungdommer hvorfor verdensordenen etter 1. verdenskrig var så feilslått, og hvorfor verdensordenen som ble skapt etter 1945 har fungert så mye bedre.

– Etter 1918 ble det forsøkt laget en pasifistisk verdensorden, der man ikke kunne gå til krig, og alle stater hadde like mye å si. Gull ble standarden i valutapolitikken, og resultatet var at folk mistet formuene sine i dårlige tider. Jeg vil skrive et forsvar for den verdensordenen vi fikk etter 1945, der utgangspunktet var at man skulle sikre individet, og ikke nasjonalstaten, sier Aarebrot.  

Det kan være et passende svar når nasjonalister eller pasifister argumenterer for løsninger som bygger på nasjonalstaten, synes Aarebrot.

Motstander av stor-institutt

Han innrømmer også at han har vært en forsvarer av den lokale, bestående verdensorden på fakultetet, og har liten sans for tanker om å lage stor-institutt. I fjor forsøkte dekan Knut Helland forgjeves å slå sammen Institutt for sammenliknende politikk (Sampol) og Institutt for administrasjon og organisasjonsvitenskap (Adm.org.), som begge var avleggere av Sosiologisk institutt da de ble etablert i 1980.

Professorene Lars Svåsand og Stein Kuhnle går også av for aldergrensen i år, og de tre har alle vært viktige skikkelser når det gjelder å skape fagidentiteten på Sampol. Det kan ha gjort det vanskelig å endre instituttstrukturen på fakultetet, men når yngre krefter nå overtar kan situasjonen endre seg.

Kan du tenke deg, jeg får betalt for å vandre rundt i Roma!

Måtte kaste seg unna forskningsdata

At de tre nå går over i emeritus-roller minner han om at de samme tre delte et stipendiatkontor sammen i ungdommen. Og mens Lars jobbet på dagtid, brukte Frank og Stein mye av tiden på å diskutere politikk og løse verdensproblemer. Skrivingen brukte de kveldstimene til.

Men det kunne også ha endt annerledes: Innsamling og lagring av data foregikk på en annen måte på 1970-tallet, og ved et tilfelle veltet en diger bokhylle med utskrifter av Aarebots data over Svåsand.

– Han kastet seg under en pult, og reddet livet, forteller Aarebrot.

Vil slå sammen IT-miljø

Prorektor Anne Lise Fimreite overtar nå kontoret etter Aarebrot, som er ryddet og klart. Og Aarebrot gleder seg over at Fimreite, som har bakgrunn fra Adm.org., nå begynner som professor på naboinstituttet.

Men selv som han ikke ønsker å slå sammen de to instituttene, har han tanker om hvordan fakultetet kan organiseres bedre.

– Fakultetet burde dele opp informasjonsvitenskap og mediefag. Og systemdynamikk burde heller ikke være på geografi, men heller slå seg sammen med informasjonsvitenskap, så kunne de hjelpe oss på andre fag mye bedre. Og dersom vi på Sampol først skulle slås sammen med tvang, burde det være med sosialantropologi, hvor de også driver og sammenligner, sier Aarebrot. 

Systemdynamikk burde heller ikke være på geografi, men heller slå seg sammen med informasjonsvitenskap

Turguide

Men selv om han har bestemte meninger om hvordan fakultetet kan organiseres, trekker Aarebrot seg tilbake til sitt nye kontor, midt blant studentene på SV-biblioteket. Der kan han hjelpe til med å veilede studenter. Og får han det som han vil, kommer han også til å forelese litt framover.

Han har også begynt som trekkplaster og foredragsholder for turoperatøren Fotefar temareiser, som har spesialisert seg på turer der kjente nordmenn forteller om stedene de kommer til. Dermed blir det også en del reising.

– Kan du tenke deg, jeg får betalt for å vandre rundt i Roma!

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed