Strandbakken stiller ikke til dekanvalg på jus-fakultetet

Publisert:7. april 2017Oppdatert:7. april 2017, 14:42
Det blir likevel ingen kamp om dekanvervet på Det juridiske fakultet. Sittende dekan Asbjørn Strandbakken sier man ser tydelige tegn til polarisering før valgkampen er komt i gang, og ser seg ikke tjent med å stille til valg.

Sittende dekan Asbjørn Strandbakken ønsker ikke en ytterligere splittelse av fagmiljøet - velger å ikke stille til valg for en tredje periode.

Det som lå an til å bli en valgkamp om dekanvervet mellom Karl Harald Søvig og Asbjørn Strandbakken er nå avlyst.

Les også: Søvig vil bli dekan på jus-fakultetet

Strandbakken har i lengre tid signalisert at han ønsker en ny periode, og bekreftet dette til På Høyden ved flere anledninger.

Men fredag sendte Strandbakken ut en e-post til alle ansatte på fakultet hvor han annonserte at han ikke kommer til å stille til gjenvalg som dekan: 

<<Ut fra de henvendelser jeg har fått om å stille til valg, konstaterer jeg at fakultet er delt i synet på hvem som bør lede fakultetet de fire neste år. Før valgkampen er kommet i gang ser man også tydelige tegn til polarisering. En valgkamp på disse premisser kan bidra til en ytterligere splittelse av vårt fagmiljø som kan ha svært uheldige konsekvenser. I lys av dette ser jeg meg ikke tjent med å stille til valg.>>

Strandbakken sier til På Høyden at han ikke vil kommentere saken utover det som står i e-posten. 

Har vært uro på fakultetet

Flere kilder forteller til På Høyden at det har vært splittelse på fakultetet rundt de to dekanforslagene. Tilsatte på fakultetet har reagert på tonen i kritikken mot enkelte av dekankandidatene.

Professor Hilde Hauge som var Søvig-teamets forslag til visedekan for utdanning-vervet, trakk seg denne uken fra vervet, men sier til På Høyden at det er personlige vurderinger som gjør at hun har trukket seg, og at det ikke ligger noen dramatikk bak avgjørelsen. 

Tidlegere denne uken sendte jusprofessor Hans Fredrik Marthinussen ut en e-post hvor han ba sine kollegaer om å ikke ty til personangrep i debatten.

<<I lys av dagens kunngjorte endringer i det ene alternativet til nytt dekanat, ønsker jeg å rette en oppfordring til dere alle i anledning årets valgkamp. Det har i det siste forekommet ganske mange krasse personangrep på det eneste formelt foreslåtte dekanatalternativet, også før det ble annonsert at nåværende dekan vil stille til gjenvalg. Det er etter min mening kommet utspill som går langt over streken for hva som er akseptabelt med hensyn til hva vi bør forvente av respekt for medkolleger og av hensyn til arbeidsmiljøet, selv om det naturligvis er viktig for mange hvem som skal lede oss de neste fire årene.>> (utdrag fra e-posten)

Verken dekankandidat Karl Harald Søvig eller prodekankandidat Anne Marie Frøseth ville kommentere e-posten fra Marthinussen. 

Sittende dekan Asbjørn Strandbakken sa til På Høyden torsdag at han tar sterkt avstand fra den type argumentasjon som Marthinussen viser til.

– Jeg tar sterkt avstand fra at dette er noe vi i ledelsen står inne for i det hele tatt, det er ikke slik vi argumenterer. En saklig debatt er nødvendig når man har en valgkamp. Begynner man å omtale folk nedsettende, da har man egentlig tapt i utgangspunktet. Jeg synes det er sterkt beklagelig om det forekommer, sa Strandbakken. 

Fakultetstyret velger dekanen

Fristen for å sende inn forslag på dekankandidater gikk ut fredag klokken 12.00. 

– Jeg kan bekrefte at valgstyret har fått inn ett forslag innen fristen, det er på Karl Harald Søvig som dekankandidat. Det er vedtatt i valgstyret, og saken er allerede oversendt fakultetstyret, sier leder for valgstyret, Johan Giertsen.

Når det bare er en kandidat til stillingen er det fakultetstyret som velger dekanen. 

Søvig: – Har satt fakultetet foran sin egen person

– Strandbakken har lagt ned mye godt arbeid på fakultetets vegne gjennom mange år, de siste åtte årene som dekan. At han trekker seg må vi bare ta til etterretning. Han har nå satt fakultetet foran sin egen person, sier Karl Harald Søvig til På Høyden om nyheten om at han når blir eneste dekankandidaten på fakultetet. 

– Har du opplevd en polarisering på fakultetet? 

– Mitt inntrykk er at eventuell polarisering har vært knyttet enkeltpersoner. Mange synes at et valg kan være positivt ved å skape diskusjoner om hva som er viktige saker på fakultetet, og hvordan de skal løses.

Søvig sier han selv ikke har vurdert å trekke seg. 

– Å være dekan er et stort ansvar, og jeg var selvsagt i tvil om jeg skulle stille. Etter at kandidaturet var kjent, har jeg opplevd støtte fra mange kollegaer og har ikke vurdert å trekke meg. Jeg håper å være en samlende dekan for fakultetet. Selv om det ikke er motkandidater, skal vi lage et valgprogram og presentere dette for de ansatte og studentene på fakultetet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed