- UiB har ikke hemmelig adresse

Publisert:17. mars 2017Oppdatert:17. mars 2017, 15:12
Advokat Håkon Brækhus (til venstre) mener det er åpenbart at Amund Gulsvik (i midten) ikke har forsøkt å skjule avtalen han inngikk med legemiddelfirmaet GlaxoSmithKline. Til høyre advokat Ole Lindseth.

Amund Gulsviks advokat fnyser over påstanden om at legemiddelgiganten GlaxoSmithKline kan ha blitt lurt inn i en avtale med Amund Gulsvik.

– GlaxoSmithKline (GSK) er en av de største aktørene i verden på dette. Hvis GSK hadde villet inngå en avtale med Universitetet i Bergen (UiB) eller Helse Bergen, så vet de adressen. Den er ikke hemmelig, sier advokat Håkon Brækhus, som representerer Amund Gulsvik i kampen om de resterende forskningsmidlene etter GenKols-studiden, som ble administrert av skandaleselskapet Innovest.

Profesjonelle parter

I sitt innledningsforedrag i Borgarting lagmannsrett avviste Brækhus motpartens påstander om at Gulsvik skulle ha lurt de to andre partene – GSK og Innovest – til å lage en kontrakt i sin egen favør. I kontrakten står det at Innovest, GSK og Amund Gulsvik er parter, mens UiB og Helse Bergen hevder at de er de reelle partene, og derfor skal ha penger som blir til overs i prosjektene.

– Her må en lese hva som står i avtalen. Dette er profesjonelle parter, og Amund Gulsvik er den minst profesjonelle av dem, sier Brækhus.

Kontrakten gir heller ikke UiB eller Helse Bergen verken rettigheter eller plikter. Det mener Brækhus understreker poenget om at institusjonene aldri har vært part i saken.

Må få lønn for arbeid

Advokaten viser òg til at Gulsvik hele tiden har hatt gyldig arbeidskontrakt og levert timelister til Innovest for det han har jobbet, uten at Innovest har sagt opp kontrakten eller protestert på timelistene Gulsvik har levert for arbeid med å skrive ut et større tal forskningsartikler om kols.

UiB og Helse Bergen meiner at Gulsvik ikke hadde krav på betaling, utover lønn for de 120 prosentene han allerede jobbet for de to institusjonene. Men Brækhus peker på at rundt 1000 forskere og andre fikk lønn gjennom Innovest.

– Noen vil hevde at det er uetisk å få lønn for arbeidet en gjør. Men i Innovest var hele poenget at det skulle kunne utbetales lønninger til forskere og andre på disse prosjektene, sier Brækhus.

- Eier ikke pengene

Han viser òg til at mye av kravene fra motparten er foreldet, og at Gulsvik aldri har hevdet at han eier pengene. Lungeforskeren mener bare at han har rett til å heve lønn for forskningen han gjør, og at det trolig er GlaxoSmithKline, som finansierte studien, som er eier.

Brækhus ber Borgarting lagmannsrett forkaste anken fra motparten. Dersom lagmannsretten gjør det, vil Gulsvik ha rett til å forske videre for midlene. 

Jussprofessor Rune Sæbø har gitt UiB og Helse Bergen råd i saken, og følger forhandlingene i lagmannsretten. Sæbø sitter noen dager som partsrepresentant for UiB. Foto: Dag Hellesund

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed