Feilmelding

The answer you entered for the CAPTCHA was not correct.

Rektor i Molde går av til sommeren - to år før tiden

Publisert:14. mars 2017Oppdatert:14. mars 2017, 10:39
— Jeg går ikke av på grunn av en sak. Jeg har ikke hatt ønske eller ambisjoner om å sitte som rektor i seks år, sier rektor Hallgeir Gammelsæter, som ønsker å gå av to år før tida. Foto: Skjalg Bøhmer Vold

Rektor og styreleder ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter varslet mandag sin avgang i et innlegg i avisen Panorama. To år før tiden. Styremedlemmer er overrasket.

I sin faste månedlige spalte i høgskoleavisen Panorama, skriver rektor og styreleder ved Høgskolen i Molde, Hallgeir Gammelsæter, at han vil trekke seg som rektor til sommeren. To år før rektorperioden hans er ute.

I innlegget som generelt handler om endringer og organisasjon, skriver han nesten til slutt: 

«Til sommeren har jeg vært rektor i fire år. To halve perioder er én hel. Det er på tide å gi seg.» Noen ytterligere begrunnelse kommer ikke fram i innlegget. 

Truet med å gå av i november

Den valgte rektoren og styrelederen har vært på kollisjonskurs med sitt eget styre flere ganger, ikke minst i det krevende spørsmålet om fusjoner og sammenslåinger.  I november i fjor truet han med å gå av dersom styret vedtok at Høgskolen i Molde skulle innlede fusjonssamtaler med NTNU.

Rektoren selv foreslo over bordet at Høgskolen i Molde burde fusjonere med Høgskulen i Volda heller. Høgskolelektor Ragnhild Michaelsen trakk seg like etter som kandidat til prorektorvervet på grunn av manglende tillit til Gammelsæter.

Les også: Rektor truet med å gå av 

Rektorens forslag om fusjon med Volda fikk kun rektorens stemme. Resten av styret stemte for et «kompromissforslag» som gikk ut på å ta seks måneders pause i den krevende fusjonsdbebatten. 

Etter styremøtet den gangen mente blant annet Molde-professor Kai A. Olsen at styret burde ta grep og finne en ny rektor, fordi Gammelsæter manglet tillit.

— Hallgeir Gammelsæter er ikke den som kan føre høgskolen videre i den situasjonen som er oppstått nå. I dag foreslo han for styret å fusjonere med Høgskulen i Volda. Han fikk 10 stemmer imot seg, sa Olsen til Khrono den gangen.

Bestemte seg på søndag

Gammelsæter valgte å ikke gjøre alvor av truslene om å gå av i november i fjor, men mandag kom altså beskjeden, via hans faste spalte i høgskoleavisen Panorama

Khrono har ikke lykkes å få kontakt med Gammelsæter som er på jobbreise i Tyskland, men i et kort intervju med Panorama mandag sier han at han endelig bestemte seg først på søndag. 

— Det har vært en prosess for meg, og jeg har gradvis jobbet meg fram til en beslutning jeg er trygg på. Tvilsprosessen var over i helga, på søndag. Hovedgrunnen til at jeg trekker meg er at jeg har lyst til å jobbe med fag, sier Gammelsæter til avisen.

Går ikke på sak

På direkte spørsmål avviser Gammelsæter at hans beslutning om å trekke seg har noe med det krevende arbeidet med struktursaken å gjøre.

— Jeg går ikke av på grunn av en sak. Jeg har ikke hatt ønske eller ambisjoner om å sitte som rektor i seks år, sier rektoren og styrelederen, som altså stilte til gjenvalg for en ny fireårsperiode i april 2015, og ble valgt med overveldende flertall og 83 prosent av stemmen, mens motkandidaten fikk 17.

Høgskolens styre hadde møte sist torsdag, men  Gammelsæter sier til Panorama at han da ikke var klar til å informere høgskolestyret om sin beslutning.

– Avgjørelsen var ikke tatt før den var tatt, sier Gammelsæter.

Kom brått på styret

Eksternt styremedlem i Molde, Terje Dyrseth, sier til Khrono at meldingen om rektor og styreleders varslede avgang kom overraskende.

— Dette kom brått på ja, i forhold til det som er sagt tidligere. Jeg synes også det er spesielt å få det annonsert gjennom høgskolens nettavis. Men vi eksterne blir jo stadig vekk overrasket over hvordan ting blir kommunisert  i universitets- og høgskolesektoren.

— Hva mener du med det?

— Jeg mener at folk i sektoren utnytter den såkalte akademiske friheten sin, det er ihvertfall slik det oppfattes av oss andre, sier han. 

Dyrseth har vær eksternt styremedlem ved Høgskolen i Molde i snart seks år. 

— Var det noen spesielle saker som ble behandlet på styremøtet sist torsdag som kan ha utløst dette? 

— Det har vært mye mer kontroversielle saker tidligere. Gammelsæter står selvfølgelig til enhver tid fritt til å vurdere sin egen situasjon, sier Dyrseth, og legger til: 

— Det har vært en del kontroversielle saker i styret tidligere, hvor styrelederen har stått på sitt. Det er ikke til å stikke under en stol at eksterne styremedlemmer har vært i opposisjon til den linja rektor har valgt. Vi eksterne har sterkt gått inn for å prøve å fusjonere med NTNU slik som Høgskolen i Ålesund har gjort, blant annet fordi næringslivet og andre aktører her i området ønsker det. Men vi har ikke kommet lengre med den saken, sier Dyrseth. 

Ikke formelt informert

— Har rektor og styrelederen informert dere i styret direkte om beslutningen sin om å trekke seg? 

— Nei, vi er strengt tatt ikke informert direkte. Vi fikk en epost i fra Høgskolen i Molde mandag hvor vi fikk vite at det var kommet ut noe om dette i Panorama. Vi hørte ingenting i forkant, sier Dyrseth.

— Hva bør skje nå? Kommer diskusjonen om ansatt rektor opp igjen, eller blir det nytt valg?

— Jeg tør ikke spekulere i  det. Vi har jo tidligere diskutert både ansatt og valgt rektor. Uten at jeg vet dette sikkert så tror jeg at når vi er inne en periode med valgt rektor, så må vi fortsette perioden ut med valgt rektor, sier Dyrseth, som også forventer at det som et minimum blir holdt et ekstraordinært telefonstyremøte slik at man kan drøfte hva man nå skal gjøre videre. 

— Neste styremøte er ikke før i mai og da skal vi diskutere strategi. Jeg håper vi har noe mer håndfast å forholde oss til før den tid, akkurat nå er ting litt flytende, sier Dyrseth, og legger til: 

— Jeg ser fram til fortsettelsen her. 

Overrasket ansattrepresentant også

Elin Mordal, som er styrerepresentant for de ansatte i høgskolestyret i Molde, ønsker ikke å kommentere saken før hun har fått satt seg nærmere inn i realitetene. Men også hun bekrefter overfor Khrono at meldingen fra rektor Gammelsæter kom brått på.

— Dette kom overraskende, og vi fikk ingen signaler om dette på styremøtet sist torsdag, sier hun.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed