Feilmelding

The answer you entered for the CAPTCHA was not correct.

Nye lærere kan få slettet halvparten av studielånet

Publisert:31. mars 2017Oppdatert:31. mars 2017, 09:43
– Som nyutdannet lærer blir du ettertraktet på arbeidsmarkedet. Særlig trenger vi mange dyktige lærere til de yngste elevene, sier Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

De som begynner på lærerstudiet til høsten, kan få slettet inntil 160 000 kroner av studielånet i ettertid.

Regjeringen og samarbeidspartiene Venstre og Krf har blitt enig om å etablere en ny ordning for ettergivelse av studielån for studenter som fullfører femårig lærerutdanning, opplyser Kunnskapsdepartementet i en pressemelding. 

– Vi ønsker de beste elevene som lærere. Nå gir vi disse en ekstra påskjønnelse, og prioriterer særlig Nord-Norge, sier Kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

Fra høsten 2017 innføres den nye femårige lærerutdanningen i Norge. Ordningen gjelder de studentene som starter til høsten eller senere. 

– Ved å ta masterutdanningen for lærere får du en solid og god utdanning, samtidig som du får god startlønn. En lærer med master har i dag en begynnerlønn på 480.000 kroner, understreker Røe Isaksen.

Tredelt ordning

Ordningen er tredelt, og de som fullfører lærerutdanningen på normert tid, får 50 000 kroner. De som fullfører lærerutdanningen for trinn 1-7 får 55 000 kroner i tillegg til dette.

Hvis man tar utdanningen i Nordland, Troms eller Finnmark får man ytterligere 55 000 kroner. Da må man også ta lærerjobb i et av fylkene etterpå. 

– Dette er en svært god ordning som på det meste vil dekke rundt halvparten av studielånet til nyutdannede lærere. Dette bør gjøre det enda mer attraktivt å utdanne seg til lærer i barneskolen og å ta jobb i Nord-Norge, sier kunnskapsministeren.

Trenger 35 000 nye lærere

Bakgrunnen for forslaget er at Norge trenger over 35 400 nye lærere de neste ti årene, hvis man skal erstatte ufaglærte og lærere som går av med pensjon.

– Vi kan ikke lenger lene oss på store olje- og gassinntekter. I fremtiden er det kunnskap vi skal leve av. Som lærer er du med på å legge grunnlaget for denne kunnskapen, sier Røe Isaksen.

Den konkrete innretningen av tiltakene blir omtalt i revidert nasjonalbudsjett i mai. Dette gjelder blant annet hvor lenge man må jobbe som lærer i Nord-Norge før man får slettet gjelden.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed