Fra bibliotek til «læringssenter»

Publisert:28. mars 2017Oppdatert:29. mars 2017, 09:02

Nå skal studenter og ansatte slippe å ta på seg oljehyre og sydvest når de skal flytte seg mellom forelesninger i Realfagbygget og biblioteket i Autogården.

Dagens realfagsbiliotek befinner seg i Autogården, som skal selges. Det nye biblioteket blir å finne der dagens lesesal, «Hangaren», befinner seg i Realfagbygget. Hangaren stenger 18. april.

«Læringssenter»
Vel, egentlig heter det ikke lenger «bibliotek», men «læringssenter». Det handler om bibliotekets rolle i den digitale tidsalder. Rollen er ikke lenger begrenset til inn- og uthenting av papir, men skal i større grad være «et sted å være» ifølge realfagsbiblioteket. 

Forskning viser at studenter som føler tilknytning til campus og oppholder seg mye her, også gjør det best akademisk. Dette skal biblioteket legge til rette for.  

Skjermede enkeltplasser, kollokvierom, sosiale soner, kaffebar, «avslapningsmøbler» og rikelig med strømuttak, lover biblioteket. 
Læringssenteret blir å finne på sydsiden av bygget, med ny inngang fra den store uteplassen. 

Antallet leseplasser vil gå ned når hangaren stenges. Biblioteket mener likevel det vil være tilstrekkelig med leseplasser i byggeperioden. 

Biblioteket vil gjerne ha innspill fra studentene om utforming og tjenester. Realistutvalget vil gjerne ha båser, med skillevegger for stillesoner.

Eiendomsavdelingen (EIA) vil ikke ut med kostnadstall akkurat nå. EIA er i ferd med å underskrive kontrakten med anbudsvinneren for ombyggingen av Realfagsbygget, inklusiv arbeidet med det nye læringssenteret. 

Læringssenteret skal stå ferdig i januar neste år. 

biblioteket_marsd17

Det nye “læringssenteret” skal være et sted å være, med langt bedre løsninger for å jobbe alene, eller i grupper, enn det gamle biblioteket. Foto: Tor H Monsen.

Hele Realfagbygget moderniseres
Læringssenteret er første steget i moderniseringen av hele Realfagbygget.
Planlagt byggestart for et fresh og mer moderne Realfagbygg er i mai. Bygget er gammelt, og ombygging er allerede på overtid. Inneklimaet er langt fra ideelt. Ansatte måtte plassere ut bøtter på golvet for å samle opp regnvann fra et lekk tak. Nytt takbelegg ble lagt på i vinter.

– Vi tok dette på alvor, og vi skjønner at dette er et etterslep vi må ta igjen. Vi har dels mast på Kunnskapsdepartementet om ekstra bevilgninger,  dels prioritert egne midler, uttalte eiendomsdirektør Even Berge til På Høyden.

Realfagbygget ble oppført i 1977 i stilen brutalisme. 
Det er fredet av Riksantikvaren, noe som gjør det ekstra komplisert å gjøre om. Det er imidlertid gitt velsignelse til å endre inngangspartiet, fra dagens midt på byggets langside, til den opprinnelige plasseringen, på sydsiden av bygget.  

Eiendomsavdelingen vil prioritere opprusting av studentarealene. Realfagbygget huser også laboratorier, som stiller høye krav til pålitelige ventilasjonssystemer.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed