Fikk storm etter imam-forslag

Publisert:17. mars 2017Oppdatert:20. mars 2017, 10:49
Terje-André Kvinlaug fra Sosialdemokratisk liste vil ha student i Bergen.

Massiv medieomtale og netthets ble resultatet da Terje-André Kvinlaug foreslo å innføre en ordning med egen studentimam.

– Jeg synes det er kjempegøy at man klarer å få studentpolitikk på agendaen, sier Kvinlaug til På Høyden, etter et hektisk døgn.

Studentvelferd blant minoriteter

Han er personlig kristen fra midt i bibelbeltet på Sørlandet, sosialdemokratisk studentpolitiker, og student i sammenlignende politikk. I går gikk han ut i avisen Dagen og foreslo at Universitetet i Bergen (UiB) burde ha en studentimam, på linje med de to studentprestene som finnes i Bergen.

– Dette er et veldig dypfølt engasjement fra min side. Vi studenter går gjennom oppturer og nedturer i studiehverdagen. Vi på Sosialdemokratisk liste ønsker å gjøre noe for å forebygge psykiske lidelser blant minoriteter, og vi tror et slikt tiltak kan hjelpe, sier Kvinlaug.

Helt siden 1969 har det vært en ordning med studentprester i Bergen. De to stillingene er betalt av Den norske kirke, mens Universitetet i Bergen stiller med kontorlokale, telefon og annet.

Må finansieres av muslimske trossamfunn

Finansieringen av en imam har Kvinlaug ingen løsning for.

– Det skal ikke være studentene som betaler for dette. Vi ønsker at det muslimske trossamfunnet skal finansiere det, eller et departement for eksempel.

– Vet du noe om hvor stort behovet kan være?

– Nei, men jeg tror det er viktig å åpne opp for muligheten, og se hvor mye det blir benyttet. Verken ordningen eller hvor mange som benytter seg at det er gitt. En studentimam skal uansett være for alle, ikke bare for muslimene, understreker Kvinlaug.

Studentprest vil ha imam

Slik er også ordningen med studentprester i dag:

– Vi har samtaler, men vi vet ikke alltid hvilket livssyn folk har når de kommer, og vi er åpne for alle, uansett tro og livssyn. Sjelesorgens og samtalens rom er ikke forkynning. Vi har ingen forhåndsagenda, og det er ingenting vi skal oppnå i løpet av en samtale. Vårt utgangspunkt er hva folk trenger, ønsker og vil. Det handler om å ha respekt for de som kommer, og det tror jeg vi er gode på, sier studentprest Inge Høyland.

Temaene studentene tar opp med prestene kan bokstavelig talt være alt mellom himmel og jord.

– Det handlet ofte om det å være student, fra det helt hverdagslige, til det som er tungt og vanskelig, fra studiepress til overgrep.

Og studentpresten ser positivt på en kollega fra et annet trossamfunn:

– Alle ting som bygger studentvelferd er bra. Jeg tenker en kompetent studentimam vil være et bra tilbud for studentene, sier Høyland.

«Jævla forræder»

Kvinlaug har fått stor respons på forslaget sitt, og fått medieoppslag over hele Norge. Mange av reaksjonene er positive, men i enkelte kommentarfelt har han fått gjennomgå.

– Det stilles spørsmål ved min tro, og jeg blir kalt jævla forræder og slike ting. Jeg tar meg ikke nær av det, men det er skremmende å se utviklingen i samfunnet. Hvis en bygdegutt fra bibelbeltet kan oppleve noe slikt, så kan jeg bare forestille meg hva en muslim kan oppleve. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed