Siri har troen på havvind

Publisert:9. januar 2017Oppdatert:11. januar 2017, 09:01
Under jubileumsseminaret til Geofysisk institutt snakket Siri M. Kalvig varmt om havvind som et viktig forskningsområde i årene fremover.

Siri M. Kalvig har tatt doktorgrad i havvind. Nå vil hun gjenbruke tidligere oljeansatte innenfor alternativ energi.

– Reine energikilder er i ferd med å bli virkelig billige, mens gass, kull og kjernekraft blir dyrere. Nettokostnadene tilsier at det er billigere å ta kostnaden med omstillingen til fornybare energikilder, enn å la være, sa professor Peter Haugan på jubileumsseminaret til Geofysisk institutt fredag formiddag.

En usikker fremtid

Det som skjer de neste årene er ifølge professor Helge Drange avgjørende for den globale utviklingen. I takt med klimagassutslippene stiger jordens energiforbruk. For å få nok elektrisitet i fremtiden, og for å redde miljøet, mener Haugan at satsingsområdet bør ligge på reine energikilder som sol, vind og vann.

–Vi går i møte en fremtid som er ganske usikker, sier Haugan.

Han hevder utbygging av havvind vil gi billigere energi til elektrifisert transport enn det bensin og diesel gir. Som eksempel trekker han frem den elektriske fergen over Sognefjorden. Ut i fra et regnestykke han har gjort vil en tur med fergen koste litt mer enn en god kopp med kaffe. Dette er vel å merke etter at infrastrukturen er bygd ut.

Jobber for forskningsomstilling på Vestlandet

Siri M. Kalvig er leder for forskningsnettverket innen miljøvennlig energi ved Universitetet i Stavanger. Den radikale endringen innenfor både produksjon og forbruk av energi gjør at hun har troen på fornybare energikilder. Hun ønsker å jobbe for en forskningsomstilling, og håper det vil åpne et nytt jobbmarked, etter mye nedskjæring i oljebransjen.

– Vi i Stavanger har så vondt av vennene våre som jobbet i oljebransjen. Så er det en ting jeg vil arbeide for nå, så er det omstillingen på Vestlandet, sier Kalvig entusiastisk.

Et økende behov for nye energikilder

Nylig tok hun en doktorgrad på vindmøller til havs, og det er hovedsakelig dette hun mener Norge bør satse på. Vindmøller til havs har ikke de samme konsekvensene for natur og miljø som vindmøller på land. Det betyr derimot ikke at hun ikke vil ha møller på land også.

Kalvig påpeker at i dag snakker vi med alt i fra elbiler til lyktestolper, og ikke bare hverandre. Dette gjør at behovet for fornybar energi øker, og hun håper hjemmemarkedet for det også vil bli bedre.

På Høyden krever at du bekreft e-postadressen din før du kan poste innlegg. Les også våre debattregler

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed