Nye anklager mot Macchiarini

Publisert:11. januar 2017Oppdatert:12. januar 2017, 07:09
Kirurgen Paolo Macchiarini mistet jobben ved Karolinska Institutet våren 2016 etter å ha blitt dømt for forskningsjuks. Nå er han på nytt anmeldt for å ha fabrikert og pyntet på pasientdata. Foto: Karolinska Institutet

Skandaleforskeren Paolo Macchiarini skal ha brukt forfalskede data for å få lov til å utføre strupe-transplantasjoner i Russland. En russisk kvinne døde etter operasjonen.

Den omstridte kirurgen er på nytt anmeldt av sine tidligere kollegaer på Karolinska institutet (KI), melder SVT Nyheter Stockholm. 

De anmeldte han første gang i 2014, for vitenskapelig uredelighet. I 2016 ble han dømt for forskningsjuks og mistet jobben ved KI.

Les mer: Paolo Macchiarini er avskjediget

Han skal ifølge den nye anmeldelsen ha forfalsket et viktig dokument i 2012 som ga tilgang på russiske forskningspenger og pasienter.

– Formålet er å få russiske myndigheter til å innlede en prosess mot Paolo Macchiarini, sier en av anmelderne, Matthias Corbascio til SVT.

Men enn så lenge har ikke KI informert russiske myndigheter, melder SVT.

– Fabrikerte pasientdata

Den russiske presentasjonen bygger på pasientdata frå Macchiarinis historiske operasjon på Karolinska høsten 2011. 

Han opererte inn plastrør i pasienters strupe, og kledde rørene med stamceller hentet fra pasientene. Han beskrev siden de eksperimentelle operasjonene som forskningsmessige og kliniske suksesser, mens de i virkeligheten endte i fiasko, med den følge at to av tre opererte pasienter døde.

Opplysningene i den russiske presentasjonen stemmer ikke med pasientenes journaler, melder SVT.

– En 40-siders lang løgn

– Det som er nytt i denne anmeldelsen er at Macchiarini har fabrikert, endret og løyet om pasientdata, og referet til framgangsrike operasjoner på Karolinska. Hvis det kan bekreftes er presentasjonen hans ikke noe mer enn en 40-siders lang løgn, sier den andre legen som har anmeldt Macchiarini, Thomas Fux til SVT.

Dokumentet er signert 5. februar 2012, et tidspunkt hvor Macchiarini skal ha hatt full kunnskap om at syntetstrupen ikke fungerte. 

Julia Tuulik var en av de som døde i Russland etter å ha fått operert inn kunstig spisesrør. Hun hadde fått spiserøret ødelagt etter en bilulykke.

Les også:

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed