Klart for Lønningen lystgård

Publisert:17. oktober 2016Oppdatert:19. oktober 2016, 13:52

Rammetillatelse er gitt for UiBs egen lystgård på Milde. Nå kan gjenreisingen av Lønningen starte.

Huset i rokokkostil fra slutten av 1700-tallet stod opprinnelig på Flesland. Det ble plukket ned, plank for plank, av Avinor i forbindelse med utvidelsen av Bergen lufthavn.

Beliggenhet, beliggenhet
UiB får et praktbygg for representasjon, formidling, konserter og andre typer arrangementer i fasjonable Skipanesvegen 45. Tomten ligger idyllisk til på en liten høyde med utsikt ut Fanafjorden. Bergen kommune har gitt dispensasjon fra byggeforbudet i strandsonen, og tillater prosjektet å legge hageanlegget inntil 40 meter fra sjøkanten, og selve lystgården med minsteavstand 85 meter. Nedenfor hagen  ligger Skipanesvegen og marinaen i Mildevågen.

Nye Lønningen lystgård på Milde er nærmeste nabo til Arboretet. Hageanlegget som skal opparbeides, blir omkranset av Japanhagene og De botaniske hager. Hagen skal være like tilgjengelig for allmennheten, som resten av De botaniske hager.

24 millioner for å bevare Lønningen
Avinor mottok forrige uke rammetillatelsen fra Bergen kommune. Det er Avinor som er tiltakshaver, men overlater huset ved ferdigstillelse til Universitetet i Bergen. Per 2015, hadde flyttingen av Lønningen kostet Avinor 12 millioner kroner. Det vil koste ytterligere 12 millioner kroner å sette det opp.

Gave til UiB fra Avinor
Avinor setter opp bygget og anlegger hagen, kostnadsfritt for UiB, som på sin side forplikter seg til å drive og vedlikeholde eiendommen. Lønningen vil bli driftet under Universitetsmuseet.

Det er heller ikke snakk om noen kårstue. Det skal graves ut en utvidet kjelleretasje på nesten 400 kvadratmeter. Bygget skal ha undervisningrom, et botansk verksted, kjøkken, møterom og kontorareal.

Greit for naboene
Det var noe spenning knyttet til hva naboene ville si om planene. Merknadene er positive til planene for å reise opp lystgården. Naboene er litt bekymret for støy ved å holde konserter på kveldstid. Dessuten står det verdifulle eiketrær på tomten. To av dise vil bli fjernet for å gjøre plass til den store kjelleren. UiB ved Avdeling for naturhistorie bekrefter selv at det ikke finnes arter på rødlisten på tomten.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed