Penkowa frifunnet

Publisert:8. september 2016Oppdatert:12. september 2016, 12:10
Milena Penkowa ble frifunnet for grovt dokumentfalsk i landsretten, som tilsvarer norsk lagmannsrett. Foto: Københavns universitet

Den danske skandaleforskeren Milena Penkowa er blitt frifunnet for grovt dokumentfalsk. Dermed er også saksforholdet foreldet, konstaterer dansk lagmannsrett.

Penkowa er frifunnet for grovt dokumentfalsk. Samtidig sier lagmannsretten at Penkowa har begått alminnelig dokumentfalsk «med stor kynisme», ifølge Universitetsavisen ved Københavns universitet. 

Hun er dermed frikjent i forhold til anklagen. Retten mener falskneriet ikke er av grov karakter. Som alminnelig dokumentfalsk, er saken foreldet. 

Byretten dømte henne i 2015 til ni måneder betinget fengsel. 

Penkowas rotteforsøk i retten
Bakgrunnen for denne delen av Penkowa-saken var hennes dokumentasjon på hvorvidt hundrevis av vitenskapelige rotteforsøk faktisk hadde funnet sted. Det ble avslørt forfalskede dokumenter i saken, med bakgrunn helt tilbake til den tidligere professorens doktorgradsavhandling tidlig på 2000-tallet. 

Penkowa er allerede oppsagt fra Københavns universitet. Det var hennes tidligere arbeidsgiver som anmeldte forskeren. Hun ble i 2010 i dansk tingrett dømt til tre måneders betinget fengsel for underslag og falsk anklage mot en student.

Les hele den utrolige historien om forskningsjukset. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed