Karolinska Institutets omdømme er i fritt fall

Publisert:5. september 2016Oppdatert:5. september 2016, 15:13
Omdømmet til Karolinska Institutet er ikke hva det var, viser fersk Sifo-måling. Arkivfoto: Amina Manzoor

– Det er ekstremt alvorlig, sier vikarierende rektor Karin Dahlman-Wright.

Karolinska Institutet (KI) har vanligvis hatt en trygg plass høyt oppe når omdømme, tillit og sitering skal måles.

I fjor lå Karolinska Institutet på fjerdeplass på listen over de mest velrennomerte svenske lærestedene. I år har institusjonen falt til tolvte plass, skriver Svt.se.

– Det er ekstremt alvorlig og vi er ikke fornøyde med dette, men vi må ganske enkelt konstatere at slik er det nå, og vi må jobbe steinhardt for å forbedre dette, sier Karin Dahlman-Wright, vikarierende rektor ved KI til Svt.se.

En av årsakene til den lave tilliten til institusjonen er måten ledelsen har håndtert Macchiarini-skandalen på. Ledelsens moral og etikk oppfattes som lav, melder Svt.

– At det ikke har gått enda dårligere handler trolig om at man har et ganske trygt fundament av tillit til undervisningen og forskningen. Derfor ble ikke fallet større enn det ble, selv om det var et rekordfall, sier Toivo Sjörén, opinionssjef hos svenske Sifo.

Rektor, viserektor og dekan har gått av
Macchiarini-saken har fått store ringvirkninger i Sverige. Etter at journalisten Bosse Lindquist laget dokumentaren om kirurgen Paolo Macchiarinis eksperimentelle behandling med kunstige luftrør, begynte saken for alvor å rulle.

Måten de ansvarlige universitetslederne forsøkte å dysse ned saken på, har senere blitt tungt kritisert, blant annet av nobelprisvinner Arvid Carlsson

13. februar i år kom meldingen om at rektor Anders Hamsten gikk av som rektor som følge av kritikken som har blitt reist mot ham. Forskningsdekan Hans-Gustaf Ljunggren og viserektor Jan Carlstedt-Duke har også trukket seg fra sine stillinger.

I påsken 2016 kom meldingen om at Macchiarini var avskjediget.

Styreleder går av
Styreleder Lars Leijonborg har derimot beholdt vervet sitt fram til nå. Kritikere har hevdet at han har et stort ansvar for skandalen; som styreleder, tidligere utanningsminister og initiativtaker til en tung satsing på strategisk eliteforskning.

I et intervju med Universitetsavisa i februar karakteriserer Lars Leijonborg ønsket om at han skal gå av som “merkelig”.

Forrige uke ble resultatet av en uavhengig gransking lagt fram. Lars Leijonborg ble kjent med innholdet i rapporten før den ble lagt fram, og valgte å trekke seg tre dager før offentliggjøringen.

Han avviser at konklusjonene i rapporten har fått ham til å trekke seg:
– Alle forstår at det er den akademiske ledelsen som er ansvarlig for disse problemene, men det framkommer også synspunkter på oss i styret. Jeg har spurt granskeren om han mener jeg skal gå av, og da svarte han nei. Så dette er min egen beslutning, sier han til Svt

Rektor ba om unnskyldning 
I en pressemelding sendt fra Karolinska Institutet 1. september beklaget ledelsen den lidelsen som Macchiarinis transplantasjoner har forårsaket. 

<<Vi ser mycket allvarligt på att forskare vid Karolinska Institutet har bidragit till detta och vi beklagar djupt att patienter fått utstå onödigt lidande och vi ber dem och deras anhörige om ursäkt>>, står det i pressemeldingen. 

Lars Leijonborg tar på sin side ikke ansvar for konsekvensene av Macchiarinis forskning.
– Jeg er ikke lege, og vet ikke hvilket vev som trengs i en luftstrupe, så det må medisinerne ta ansvar for, sier Lars Leijonborg i et intervju med Svt.se.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed