Penkowas rotteforsøk i retten

Publisert:31. august 2016Oppdatert:5. september 2016, 15:13
Penkowa-saken er blitt sammenlignet med den danske dramaserien Borgen - bortsett fra at Penkowa-saken er for usannsynlig. Foto: Københavns universitet.

Skandaleforskeren Milena Penkowa fortsetter å skape bølger i Danmark. Denne uken starter ankesaken om hennes påståtte rotteforsøk.

Milena Penkowa var professor ved Københavns universitet, men ble i 2011 avslørt for å ha forfalsket dokumentasjon for et stort antall rotteforsøk som lå til grunn for hennes forskning.

Underslag og dokumentfalsk 
I opprullingen av skandalen, ble det avdekket flere andre forhold. Penkowa forsøkte å legge skylden for underslag av forskningsmidler på en av sine studenter. For dette, fikk hun en betinget dom.

Nå er det dokumentfalsk for rotteforsøkene som gjelder. Ifjor ble hun dømt til ni måneders betinget fengsel i dansk tingrett. Denne uken skal ankesaken opp for landsretten (lagmannsretten), skriver Universitetsavisen ved Københavns Universitet. 

En av de største forskningsskandalene
Saken som begynte å rulle allerede for 13 år siden, er en av de største forskningsskandalene i Norden. Saken har av danske medier blitt sammenlignet med dramaseieren Borgen - bortsett fra at Penkowa-saken ville blitt vurdert av Borgen-forfatterne som for usannsynlig. Saken har hatt forgreininger til både rektor ved Københavns Universitet, en tidligere forskningsministrer og Folketinget. Den danske regjeringsadvokaten har gjennomført en granskning av universitetsledelsens rolle i Penkowa-saken, hvor rektoren ble frikjent. Fem professorer ved Københavns Universitet uttrykte mistillit til granskningen, og laget sin egen rapport. 
En annen professor ble siden dømt for vitenskapelig uredelighet, ved å være medforfatter, men uvitende om bedraget, på en av Penkowas jukseartikler. 

Les hele forhistorien om hvordan Milena Penkowa til slutt ble felt av fiktive rotteforsøk.

Norsk professor frikjente
En norsk professor og tidligere veileder for Moser-ekteparet - Per Andersen - ble hyret inn av Københavns Universitet for å granske Penkowas doktoravhandling. Andersen og en svensk kollega hadde ikke noe å utsette. Senere ble det avslørt at rotteforsøkene i Spania som lå til grunn for prosjektet, aldri hadde funnet sted. Doktoravhandlingen er selvfølgelig trukket tilbake. 

Ingen debatt i Norge
Penkowa drev hjerneforskning, og var Danmarks største stjerneforsker og medieyngling, før alt raste sammen. Hun publiserte et stort antall artikler med mange internasjonale medforfattere. Det skal ikke ha vært norske medforfattere. Penkowas forskning er lite kjent i norske miljøer, og Penkowa-saken har aldri skapt debatt i Norge. 

Det er satt av syv dager til saken i Østre landsrett. Milena Penkowa selv, har hele tiden hevdet av rotteforsøkene har funnet sted, og at hun ikke har løyet om sin forskning, ifølge Universitetsavisen. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed