Hvem skal gå og hvem skal bli?

Publisert:11. august 2016Oppdatert:11. august 2016, 11:52
I 2013 startet Dag Rune Olsen, Anne Lise Fimreite, Oddrun Samdal og Tine Johannessen sin rektorperiode. Siden har Robert Bjerknes kommet til. Hvem som stiller som Dag Rune Olsens prorektorkandidat, er ikkje kjent. Foto: Thor Brødreskift

Rektor Dag Rune Olsen stiller til gjenvalg, men hvem blir den nye Olsen-banden?

Etter at det ble klart at det fortsatt blir valgt og ikke ansatt rektor på Universitetet i Bergen, var Dag Rune Olsen raskt ute med å fortelle at han stiller til valg for en periode til. Og det er også klart at prorektor Anne Lise Fimreite ikke tar gjenvalg.

Selv om det ennå ikke er klart hva som blir Olsens lag når han stiler til gjenvalg våren 2017 kan På Høyden fortelle hvem i det sittende rektoratet som blir med videre.

Det har hele tiden vært klart at jeg bare skulle sitte i én periode

Tilbake til forskningen
Viserektor Anne Chrsitine Johannessen, som har ansvar for den internasjonale virksomheten til UiB, gir seg etter denne perioden.

– Det har hele tiden vært klart at jeg bare skulle sitte i én periode, forteller Johannessen til På Høyden.

– Hovedbegrunnelsen er at jeg er såkalt principal investigator for mitt fagfelt i CCBIO, som er et senter for fremragende forskning.

Prosjektperioden er opp til ti år, og dersom Johannessen hadde vært viserektor i to perioder, hadde hun bare fått forske for fullt i to av de ti årene.

– Det er det faglige som er begrunnelsen for ikke å bli med videre. I et lite fag som oral patologi blir det også vanskelig for fagmiljøet dersom man blir borte for lenge, sier hun.

Japan, brix og Afrika
Med ansvar for den internasjonale porteføljen til UiB har det også blitt hundrevis av reisedøgn.

– Det har vært mye reising, men det skulle bare mangle. Jeg er ikke så glad i å flytte meg, men det er veldig stimulerende å komme frem, møte andre og bygge relasjoner, møte gode forskningsmiljø med et stort potensiale, og prøve å forstå tenkningen andre steder.

Og hun er fornøyd med det internasjonale arbeidet til universitetet.

– Vi har fått utrettet mye, men det er alltid mer å gjøre. Jeg arvet nettverket UiB hadde, og de føringene regjering og storting har gitt oss. Vi har satset på brix-landene pluss Japan. I tillegg har vi vår egen profil, der Afrika har vært viktig. Så det er særlig utenfor Europa at jeg har brukt tiden min.  

Johannessen nevner også arbeidet med å pleie de mange avtalene UiB har med andre institusjoner om forskning og utdanning som viktige.

– Vi har gjort et stort arbeid med avtalene våre. Noen er fornyet, mens andre er sluttført. Og alt er samlet i en database.

Jeg har rett og slett ikke begynt å spekulere på om jeg får motkandidater eller ikke

Vil fortsette med digitalisering
Viserektor for utdanning, Oddrun Samdal, har også bestemt seg: Hun vil være med videre.

– Jeg liker å være med og bidra til endring og utvikling, og jeg har fått brukt kompetansen min i den rollen jeg har hatt. Jeg er veldig opptatt av undervisning og utdanning, sier Samdal.

Balansen mellom å henge med i forskningen samtidig som man skal ha en administrativ funksjon kan være vanskelig å finne, men hun synes at hun har klart å henge med de siste årene.

Hittil har det vært mye jobb med å få klar infrastrukturen for digitalisert undervisning.

– Vi har jobbet mye med digitaliseringsprosjektet vårt, DigUiB, og nå kan vi i bruk de mulighetene det gir. Og så blir det artig og interessant med den nye strategien vi er i ferd med å få implementert.

Også viserektor for tverrfaglig virksomhet, Robert Bjerknes, ønsker å være med videre på veien videre. Bjerknes kom først inn i rektoratet i mai 2015.

Om folk er dundrende misfornøyde er det jo bare å stille, eller å få noen andre til å stille

Stiller med fullt lag
Hvordan rollene blir fordelt i neste periode, og hvilke nye personer Olsen vil ta med seg i valgkampen, er ennå ikke klart. Det er bare rektor og prorektor som velges, men der er ikke uvanlig å stille med hele laget.

 – Jeg tror at det var både nyttig og fornuftig å stille med et team, selv om valgreglementet er klart på at bare rektor og prorektor er på valg. Vi vil komme med en hel liste med folk, og det er kommer ikke til å gå så lang tid før vi kan presentere den. Det er ikke så mange flere samtaler som trengs, sier Dag Rune Olsen.

Men han understreker at det fortsatt er det sittende rektoratet som skal gjøre jobben, og at mulige nye medlemmer må få ro til sine arbeidsoppgaver.

– Vi er heller ikke klare til å gjøre opp status for perioden ennå, og vi har fortsatt en del ugjort. Men uavhengig av hva vi har fått til, har jeg lyst til å trekke frem det utrolig gode samarbeidsklimaet vi har hatt, sier Olsen.

Les også: I et tidligere intervju med På Høyden sier Olsen at: “Jeg skjønner at mye av det vi har gått til valg på - og blitt valgt på - tar tid å realisere”.

Får Olsen motkandidater?
Men det store spørsmålet før neste års rektorvalg er ikke hvilket lag Olsen stiller med, men om han får motkandidater. Da rektor ved Universitetet i Oslo, Ole Petter Ottersen, stilte til gjenvalg ved forrige valg, måtte det en student til for å få til et reelt valg mellom to kandidater.

Valg uten motkandidater kan være et dårlig signal å sende ut i en tid der valgte ledere ved norske universitet og høyskoler er under kraftig press.

– Jeg har rett og slett ikke begynt å spekulere på om jeg får motkandidater eller ikke. Det kan avhenge av om folk synes at det sittende rektoratet har levert sånn noenlunde eller ikke, og om andre har lyst på jobben. Entusiasmen for å stille til valg kan nok variere, blant annet avhengig av om det sittende rektoratet går av eller ikke. Å la være å stille kan jo også være å bruke ens demokratiske rettigheter. Men om folk er dundrende misfornøyde er det jo bare å stille, eller å få noen andre til å stille. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed