ERC-vinneren blir professor om en uke

Publisert:23. august 2016Oppdatert:24. august 2016, 08:44
daniel_lokshtanov.jpg
Daniel Lokshtanov blir å finne som professor ved Institutt for informatikk fra 1. september.

Daniel Lokshtanov har grunn til å juble. Ikke bare har han vunnet et ERC Starting Grant, han blir også professor i samme slengen - i en alder av 32.

Institutt for informatikk bør hente fram bløtkaken.  Daniel Lokshtanov går rett fra «tenure track»-stipend fra Bergen forskningstiftelse, til et ERC Starting Grant. Dermed blir han også professor fra 1. september, ettersom BFS-stipendet skal munne ut i en fast, vitenskaplig stilling.

Slitsomt intervju i Brussel
Utvelgelsesprosessen gjennom to runder, kan oppleves som brutal. Særlig runde to, med intervjuet i Brussel, er tøft. 

Intervjuet i begynnelsen av juni i år, fant sted i et typisk styrerom av konserntypen, med et tyvetalls pent kledde mennesker rundt et langt styrebord, hvor Lokshtanov stod ved enden og holdt et timinutters presentasjon, hvorpå han ble grillet med kritiske spørsmål i ti-femten minutter. 

Spørsmålene er basert på merknadene fra fagfellevurderingene i første runde. 

— Jeg var helt utslitt etter intervjuet, sier han.

Tidligere UiB-post-doc. vant også
Det hører med til historien at Lokshtanov kjørte direkte fra et seminar i Tyskland til intervjuet i Brussel, sammen med en venn og kollega, som også var i andre runde. De visste de var direkte konkurrenter om samme stipend. Begge de to algoritmeforskerne endte opp med Starting Grant. Kollegaen ved Universitetet i Warszawa, har tidligere vært post-doc. ved UiB.

God hjelp av kolleger
Lokshtanov forteller at han har hatt meget god hjelp av professorene og ERC-vinnerne, Fedor Fomin og Saket Saurabh, ved Institutt for informatikk.

— Det er mange jeg skylder en god middag, sier han. — Uten BFS-stipendet hadde det vært vanskelig å få et Starting Grant.

Lærte av avslaget
Lokshtanov er andregangs søker i ERC-racet. I likhet med flere andre som har lyktes, har han benyttet det første avslaget til å lære. Starting Grant deles ut til unge forskere med en relativ fersk doktorgrad. 

Lokshtanov har benyttet det første, mislykkede forsøket på ERC-grant til å bli enda bedre på formidlingsbiten i søknaden. Søknaden inneholder typisk et femsiders sammendrag for et bredere publikum, samt en femten siders utfyllende prosjektbeskrivelse. 
Kolleger kom opp med en liste med kritiske punkter Lokshtanov kunne forvente å få i fleisen under grillingen i Brussel. Han har også øvet seg på spørsmål-og-svar i en muntlig setting. 

En økonomisk boost
BFS-spleiselaget ved UiB har resultert i omlag 13 millioner kroner til forskning i Algoritmegruppen. ERC Starting Grant gir opptil 1,5 millioner euro. Støtten til Lokshtanovs forskning kan med andre ord nærme seg 30 millioner kroner. 
Som professor fra 1. september, får også flere studenter anledning til å ta del i hans kunnskaper, når han nå går inn i ordinær undervisning ved instituttet.

Fire ERC-søknader fra UiB
Det er ikke bare å sende søknad om et ERC-stipend til Brussel. Vertsinstitusjonen må støtte den. For denne søknadsrunden støttet UiB fire søknader.

De offisielle resultatene fra ERC er ikke kunngjort riktig ennå. Vinnerne og institusjonene kontaktes først. ERCs nasjonale kontaktpunkt i Norges forskningsråd kjenner ennå ikke til hvilke eventuelle andre forskere ved norske institusjoner som har vunnet et Starting Grant i denne siste runden. 

Vil flytte forståelsen av algoritmer
Ambisjonen nå er å flytte forskningsfeltet et godt steg fremover - det betyr en enda bedre forståelse av algoritmer. Lokshtanov betegner seg selv som godt ut på teoretisk side av matematikken, men hans anvendelse på datamaskiner kan en gang danne grunnlaget for raskere prosesser. 

– Konen min mener at jeg ikke alltid er den beste samtalepartneren. Det at jeg kobler ut midt i en samtale for å gruble over matematiske formler er kanskje ikke mitt mest festlige trekk, sa Daniel Lokshtanov til UiB. Mer om  Daniel Lokshtanovs forskning, finner du på UiBs hjemmesider 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed