«Burde ikke vært ansatt»

Publisert:31. august 2016Oppdatert:5. september 2016, 15:13
Kirurgen Paolo Macchiarini mistet jobben ved Karolinska Institutet våren 2016 som en konsekvens av skandalen. Saken har skapt debatt om universitetenes elitesatsing, om prestisjekultur der forskere er villige til å gå over lik for å fremskaffe store gjennombrudd på kort tid, og om ledere som ikke vil vedgå feil. Foto: Karolinska Institutet
Granskingsrapporten er klar

Krass kritikk av ledelsen ved Karolinska Universitetssjukhuset, Karolinska Institutet og av kirurgen Paolo Macchiarini.

Den uavhengige granskningen av det Karolinska Institutets håndtering av Macchiarini-saken ble presentert onsdag. 

Kirurgen Paolo Macchiarini burde aldri ha vært ansatt. Hans virksomhet har skadet tilliten til svensk klinisk forskning. Dette er to av hovedpunktene i en ekstern granskning.

Her får også Karolinska Universitetssjukhuset og Karolinska Institutet klar kritikk.

Den uavhengige granskingen av Macchiarini-saken ble torsdag presentert på et pressemøte og sendt på SVT i en ekstrasending. Det var SVTs journalist Bosse Lindquist som i dokumentarserien Experimenten avslørte konsekvensene av Macchiarinis luftrørtransplantasjoner. 

Lederne hadde ansvar
Kjell Asplund har ledet utredningsarbeidet. Han er tilknyttet den svenske statens medisinsk-etiske råd (SMER) og Statens beredning för medicinsk utvärdering. 
 
Utredningen hadde blant annet som formål å finne ut mer om omstendighetene rundt operasjonene. Asplund har også undersøkt hvilke etiske vurderinger som ble gjort underveis, og hvem som hadde tatt beslutninger før operasjonene skjedde. 
 
I utredningen får Macchiarini det direkte ansvaret for at de syntetiske luftrørene ble transplantert.
Men også lederne ved Karolinska Institutet og Karolinska Universitetssjukhuset refses. Asplund poengterer at lederne ved de to involverte virksomhetene hadde et overgripende ansvar for pasientenes sikkerhet. 
 
Macchiarini etterforskes også av politiet. Han er mistenkt for å ha forårsaket et annet menneskes død, samt å ved uaktsomhet ha forvoldt skade hos andre mennesker. 
 
Sykehusdirektør: - Uakseptabelt
Karolinska Universitetssjukehuset har sendt ut en pressemelding om utredningen, melder Dagens Medicin. Her sier direktøren at de ønsker å gjenopprette tilliten til virksomheten. 
 
– Vi tar utredningens resultat på største alvor. Det som har inntruffet er helt uakseptabelt. Utredningen viser et hendelsesforløp der Paolo Macchiarini kunne gjennomføre tre transplantasjoner helt utenfor sykehusets ordinære regelverk og rutiner, uten at noen varslingssystemer slo til. Den viktigste oppgaven nå er å sikre at dette aldri kan skje igjen og at alle pasienter ved Karolinska Univesitetssjukhuset skal kunne stole på at vi alltid setter pasienten først, sier direktør Melvin Samson i pressemeldingen.
 
Rektor, viserektor og dekan har gått av 
Dette er ikke den første granskningen som har blitt gjort av Macchiarinis vitenskapelige praksis. 
Etter at fire leger ved Karolinska Institutet sendte en bekymringsmelding til ledelsen om mulige etiske overtramp, initierte ledelsen en ekstern granskning. Hovedkonklusjonen var at Macchiarini hadde begått forskningsetiske brudd. Likevel tok ledelsen Macchiarini i forsvar. 
 
Saken har skapt debatt om universitetenes elitesatsing, om prestisjekultur der forskere er villige til å gå over lik for å fremskaffe store gjennombrudd på kort tid, og om ledere som ikke vil vedgå feil.
 
Måten de ansvarlige universitetslederne forsøkte å dysse ned saken på, har senere blitt tungt kritisert.
 
13. februar i år kom meldingen om at rektor Anders Hamsten gikk av som rektor som følge av kritikken som har blitt reist mot ham.
 
Forskningsdekan Hans-Gustaf Ljunggren og viserektor Jan Carlstedt-Duke har også trukket seg fra sine stillinger.
 
 
De som har betalt den høyeste prisen for Macchiarinis feilgrep er likvel pasientene hans. I dag er seks av åtte pasienter døde, mens én person er innlagt på intensivavdelig.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed