Nå myker regjeringa opp regelverket for nyankomne lærere og sykepleiere

Publisert:10. mai 2016Oppdatert:11. mai 2016, 09:56
Innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) mener oppmyking av regelverket vil gjøre det lettere for innvandrere med sykepleie- eller lærerbakgrunn å komme ut i arbeidslivet. Foto: regjeringen/Torbjørn Tandberg

Nyankomne innvandrere som har bakgrunn som lærer eller sykepleier, skal få sjansen til å ta de delene av utdanningen de trenger for å få godkjenning i Norge.

– Mange har med seg en utdannelse fra det landet de kommer fra. Frem til nå har vi vært veldig lite flinke til å bruke den utdannelsen, sier innvandrings- og integreringsminister Sylvi Listhaug (Frp) til NTB.

Regjeringen begynner med to utdanningsforløp, nemlig sykepleiere og lærere. Senere kan det bli aktuelt å utvide ordningen til også andre yrker, som ingeniører. Det er Høgskolen i Oslo og Akershus (HiOA) som skal utvikle kompletterende studieprogram. De har fått en ekstrabevilgning på to millioner kroner, skriver Khrono.

– Oppdraget er veldig viktig og spennende, sier Nina Waaler, som er prorektor for utdanning ved HiOA.

Må lære norsk først
Hittil har reglene vært slik at dersom utdanning ikke er godkjent i Norge, så må man ta hele utdanningsløpet på nytt. Det har ført til at mange gir opp og velger andre yrker som serveringsbransjen eller å kjøre drosje i stedet.

Ifølge NTB går regjeringen inn for at det skal vurderes hva slags utdanningsbakgrunn søkere har og hva som mangler i forhold til den norske utdanningen. Det vil gi den nyankomne mulighet til å ta bare de bolker som er nødvendig for å oppnå godkjent utdanning.

En forutsetning er at søkeren først lærer seg norsk og har språkkompetanse som er god nok for å kunne fungere som lærer eller sykepleier, understreker Listhaug. Tilleggsutdanningen kan organiseres gjennom introduksjonsordningen eller gjennom arbeidsmarkedstiltak hos Nav.

– Lemper ikke på kravene
Tilretteleggingen skal gjøre det enklere å få innpass i det norske arbeidsmarkedet, påpeker kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) overfor NTB.

Men ordningen innebærer ikke at man skal lempe på kravene, sier han.

– Man se på hvilket land du kommer fra ta en grundig vurdering av hvordan lærer- eller sykepleierutdanningen er bygget opp der, sier Røe Isaksen.

– Det kan være forskjell på hva du har hvis du er fra Syria, Afghanistan eller Etiopia og Eritrea, sier han.

Det finnes ingen oversikt over hvor mange innvandrere som har utdanning som de ikke har kunnet benytte i Norge. Regjeringen vil komme i gang med en mer detaljert kartlegging av nyankomne på asylmottakene i løpet av året.

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed