Trond Mohn gir fire millioner kroner til krigsprofessorat

Publisert:25. april 2016Oppdatert:25. april 2016, 08:38
UiT skal starte tidenes største forskningsprosjekt på krigen i nord. Foto: Colourbox.com

− Professoratet skal være et bidrag til å formidle bredden av de norske krigserfaringene, sier kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen.

I 2015 var det 70 år siden den tyske okkupasjonen av Norge var over.

For å markere frigjøringen, opprettet regjeringen et professorat om andre verdenskrig. Slik ønsker regjeringen å beholde og videreutvikle kunnskapen om denne sentrale delen av Norges historie.

Legges til Tromsø
Det er satt av 19,6 millioner kroner over en prosjektperiode på fem år. Midlene har vært utlyst gjennom Norges forskningsråd.

Fredag meldte regjeringen av professoratet går til Universitetet i Tromsø i samarbeid med Institutt for forsvarsstudier, NTNU og Narviksenteret. Ifølge Forskningsrådet hadde dette konsortiet det beste fagmiljøet.

− Professoratet skal være et bidrag til å formidle bredden av de norske krigserfaringene,  sier Torbjørn Røe Isaksen i en pressemelding.

Mohn bidrar
Forretningsmannen Trond Mohn fra Bergen har gitt fire millioner kroner i gave til forskningsprosjektet.

Wenche Jakobsen er prorektor ved UiT Norges arktiske universitet. Hun har store forventninger til arbeidet som skal settes i gang.  

– ­Vi er svært takknemlig for at Trond Mohn igjen bidrar til banebrytende forskning ved UiT. At vi i dag også ble tildelt et stort nasjonalt forskningsprosjekt som skal se på krigen i Norge i et internasjonalt perspektiv, gjør at UiT blir en tungvekter i forskning på andre verdenskrig, sier hun til UiT.no.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed