– Politikere skal ikke vri og vende på forskning for å få den til å passe med egen politikk

Publisert:8. april 2016Oppdatert:13. april 2016, 12:14
– Her snakker vi ikke om nyanser, men direkte misbruk av forskningsdata, sier UiO-rektor Ole Petter Ottersen. Foto: Pressebilde/UiO

UiO-rektor Ole Petter Ottersen mener Sylvi Listhaug har misbrukt forskningsdata i en kronikk som skal legitimere kommende innstramminger i asylpolitikken.

«Altfor mange barn tvinges på flukt av sine familier» skriver innvandringsminister Sylvi Listhaug i kronikken Innstramminger til barnas beste publisert på NRK Ytring.

Som faktagrunnlag for kronikken bruker hun blant annet en FAFO-rapport og intervjuer gjort av stipendiat Guro Omland ved Psykologisk institutt ved UiO.

Bruken av forskningen har fått Anne Britt Djuve, forskningssjef i FAFO og stipendiat Guro Omland til å reagere. De mener forskningen deres er feilaktig framstilt.

Den samme regjeringen som fortjenstfullt har signalisert høye ambisjoner for norske forskning, synes nå å misbruke den samme forskningen

– I dette tilfelle er det et uvanlig stort avvik mellom det som står i rapporten og det Listhaug mener at den dokumenterer, sier forskningssjef Anne Britt Djuve til NRK.

Ottersen: Burde beklaget
Torsdag morgen møtte Sylvi Listhaug i Politisk kvarter på NRK for å svare på kritikken.

UiO-rektor sier Ole Petter Ottersen mente at «det gjorde vondt» å høre Sylvi Listhaugs bortforklaringer.  

Han mener Sylvi Listhaug burde ha beklaget.

– Her snakker vi ikke om nyanser, men direkte misbruk av forskningsdata. Som rektor gjennom syv år har jeg fulgt veldig godt med på hvordan forskningsdata brukes, og dette er ikke vanlig, sier Ole Petter Ottersen til NRK.

–  Misbruk av forskning
På bloggen skriver han at han mener han ser et mønster i regjeringens misbruk av forskning.

«Den samme regjeringen som fortjenstfullt har signalisert høye ambisjoner for norske forskning, synes nå å misbruke den samme forskningen».

Han minner om at det er nødvendig at forskere kan arbeide uten innblanding fra politikere.

«Det skulle være unødvendig å minne statsrådene på at det i et velfungerende samfunn må være slik at forskningsresultater aldri må vris eller vendes, verken i forkant eller i etterkant. Forskerne lager kartet som politikerne navigerer i. Det kan gå alvorlig galt med norsk politikk dersom dette kartet manipuleres eller mistolkes.»

Her snakker vi ikke om nyanser, men direkte misbruk av forskningsdata

Anklaget for å instruere forskere
Sylvi Listhaug er ikke den eneste ministeren som får motbør fra akademia. I forrige uke ble Per Sandberg anklaget for å instruere forskere ved Havforskningsinstituttet om å være grunnleggende positivt innstilt til havbruksnæringen.

Vi kan ikkje gå rundt og logre for ei næring, var svaret fra forskerne på Havforskningsinstituttet.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed