Sopp angriper steinalderøkser

Publisert:30. mars 2016Oppdatert:30. mars 2016, 06:00
Mulighetsstudie for Historisk museum, Haakon Sheteligs plass 10. Universitetsmuseet. Magasinene er fylt med klenodier fra ulike tidsperioder. Særlig på slutten av 1800-tallet ble det flittig samlet materiale. Kjelleren er angrepet av sopp. Asbjørn Engevik ser på steinaldersamlingen. Steinøks med mugg.

Historisk museum sliter med fukt- og soppangrep i magasinet. En kraftig oppgradering trengs for å sikre historien for fremtiden.

Heller ikke utstillingene er godt nok ivaretatt til å hinder skader: Et ikon utlånt fra Romania sprakk etter å ha blitt utstilt i Bergen.

I det gamle bygget Historisk museum holder til i er det svært vanskelig å holde kontroll med klimaet. Historisk museum er en del av Universitetsmuseet. 

– Det kan bli veldig tørt, spesielt i perioder om vinteren. Og når ting er laget på tre, begynner det å trekke seg sammen, forteller museumsdirektør Henrik von Achen.

En rekke flere hundre år gamle ikoner fra Transilvania ble vist frem under utstillingen «Kysset igjen og igjen» i Historisk museum vinteren 2015 til 2016.

Ikonreparasjon
Men ett av ikonene sprakk i den tørre luften i det gamle museumsbygget på Haakon Sheteligs plass 10.

– Det viste seg at vi ikke klarte å tilrettelegge arealene godt nok for det ene ikonet som ikke kom fra en museumssamling. Det kom fra en kirke oppe i fjellene, forteller von Achen.

Rumenerne som hadde lånt ut ikonet tok skaden med ro, og ikonet er nå reparert. Men for historisk museum får hendelsen konsekvenser.

– Det er en uønsket begivenhet. Vi kan ikke ha mange slike. Det går ut over omdømmet vårt. Om noen hadde tilbudt oss en ikonutstilling nå, så hadde vi måttet takke nei, sier von Achen.

Uten lokaler der man har full kontroll på både temperatur og fuktighet, går det ikke an å ta imot så skjøre gjenstander.

– Det begrenser vår mulighet til å vise Europas og verdens kulturarv til byens befolkning, sier direktøren.

Sopp i steinalderen
Men i magasinene står det enda dårligere til enn i utstillingslokalene. Seksjonssjef Asbjørn Engevik viser frem steinaldersamlingene i kjelleren.

Der har sopp gått til angrep på flere tusen år gamle steinøkser, og alt annet som er oppbevart i magasinene. Steinen tar heldigvis ikke skade, men alt rundt inneholder nå soppsporer, og må kastes når gjenstandene blir flyttet.

På loftet er ikke situasjonen mye bedre, selv om det foreløpig ikke er gått sopp i gjenstandene. Men på tross av nye vinduer trekker vannet inn, særlig på veggen som vender mot Puddefjorden.

– Vannet trekker inn gjennom veggen, forteller Engevik.

Kan gå seg vill
Arbeidsforholdene for de ansatte i det gamle museumsbygget er også svært dårlige. I magasinene kan temperaturen falle til langt under ti grader, noe som gjør det vanskelig å jobber der om vinteren. Skillet mellom publikumsareal og magasin er også dårlig: Turister med litt dårlig orienteringssans havner tidvis midt inne i magasinene. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed