Ingen vil representere de midlertidige

Publisert:29. mars 2016Oppdatert:29. mars 2016, 20:27
De midlertidig vitenskapelig ansatte har en representant i universitetsstyret, og vedkommende er valgt for ett år om gangen. Foreløpig har det ikke meldt seg en eneste kandidat til å sitte i styret neste studieår.

Torsdag går fristen for å foreslå gruppe B-kandidater til universitetsstyret ut. Foreløpig har det ikke meldt seg en eneste kandidat.

Synnøve Fluge vurderer å stille til valg for andre gang. Hun sier at det er tidkrevende å være universitetsstyremedlem. Arkivfoto: Tor H. Monsen

– Dette er ikke helt uvanlig. Det ligner situasjonen vi hadde i fjor.

Det sier Arne Ramslien. Han er seksjonssjef ved universitetsdirektørens kontor.

Torsdag går altså fristen for å nominere kandidater som skal representere de midlertidig vitenskapelig ansatte i universitetetsstyret, kjent som gruppe B, ut. Da På Høyden snakket med Ramslien tirsdag formiddag hadde det ikke kommet inn et eneste forslag til kandidater. I fjor hadde en eneste kandidat meldt seg da fristen gikk ut. Da ble fristen forlenget.

– Kan det skje nå også?

– Det er det valgstyret som tar stilling til når de har møte fredag, sier Ramslien.

Gruppe B har en representant i universitetsstyret. I tillegg skal det velges tre vararepresentanter. Forslag på kandidater må skje skriftlig, og må være underskrevet av minst tre personer som har stemmerett ved valget. Se mer om valgreglementet og sjekk om du står i manntallet her.

Fluge vurderer nytt år
Dette året er det Synnøve Fluge, stipendiat ved Sosiologisk institutt, som representerer de midlertidig vitenskapelig ansatte. Hun sier at hun nå vurderer å stille til valg for et år til.

– Det er et tidkrevende verv, og man har et kort løp som ph.d. Men å sitte i universitetsstyret er både viktig og spennende, og på mange måter er ett år for kort tid. Jeg har forberedt meg godt til møtene, men jeg mangler mye av historikken i sakene, sier Fluge.

Har dannet gruppe
Før Fluge ble valgt som gruppe B-representant skrev hun i et leserinnlegg i På Høyden at «Jeg stiller til valg med det mål for øye å sørge for at de særlige utfordringene gruppe B står ovenfor slik jeg oppfatter det, blir ivaretatt og får en stemme i universitetsdemokratiet. Jeg har også ambisjon om å kommunisere med - og formidle til - den gruppen ansatte jeg eventuelt skal representere. Det er åpenbart et behov for kommunikasjon på tvers av fakulteter og grupper, og ikke minst en synlig representant i universitetsstyret for midlertidig vitenskapelig ansatte».

Jeg hadde håpet og trodd at noen kunne ta opp ballen etter meg

– Som representant for gruppe B hender det at man føler seg litt alene i styret. Studentene har to representanter, og de har gjerne tung studentpolitisk bakgrunn. Gruppen jeg representerer er på mange måter på gjennomreise ved UiB. Men jeg har fått opprettet kontakt med alle som representerer de midlertidig ansatte i fakultetsstyrene. Det er viktig. Vi har hatt noen møter, og vi har en epostkorrespondanse der vi drøfter ulike problemstillinger, forteller Fluge.

Nå vil hun bruke de neste dagene til å tenke på om hun skal stille til gjenvalg.

– Styrene er i ferd med å profesjonalisere seg, stadig flere i sektoren har ansatt rektor og ekstern styreleder. Det mener jeg er uheldig for universitetsdemokratiet. Gruppe B kan være en viktig stemme og et mellomledd, mener Fluge.

Hun sier at hun er skuffet over at ingen har meldt sitt kandidatur.

– Jeg hadde håpet og trodd at noen kunne ta opp ballen etter meg. Men dersom man ikke vet å sette pris på den muligheten man har, vurderer jeg sterkt å stille til gjenvalg.

Les også: Desse er folkevalde

Honorar: 100 000
Selve valget avholdes elektronisk fra 20.-26. april. I fjor kunne de midlertidig ansatte til slutt velge mellom fem kandidater. I 2014 var det fire som stilte til valg, og i de to årene før det tre kandidater. Vervet som universitetsstyremedlem er lønnet med 100 000 kroner i året. Dersom gruppe B-representanten er stipendiat, kan vedkommende få forlenget stipendiatperioden med to måneder etter å ha representert gruppen et år i styret.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed