Anker Gulsvik-sak for prinsipp

Publisert:11. januar 2016Oppdatert:12. januar 2016, 10:16
Universitetsstyret vedtok i dag å anke saken mot Amund Gulsvik, trass i at de tapte fullstendig i Oslo tingrett før jul. Styret mener det er prinsipielt viktig å få avklart at slike forskningsmidler tilhører institusjonene, på tross av at dette ikke blir nevnt i kontraktene.

Universitetet i Bergen mener at prinsippet om eierskap til forskningspenger er så viktig at de vil anke saken mot lungelegen Amund Gulsvik.

I tingretten tapte Universitetet i Bergen og Helse Bergen fullstendig på alle punkter, og universitetet fikk etterpå kritikk for å ha gått til en dårlig begrunnet sak.

Men i dag bestemte likevel universitetsstyret at de ønsker å anke saken til lagmannsretten.

– Styret har falt ned på denne konklusjonen etter over to timer med diskusjon. Vi går derfor i dialog med sykehuset om en mulig anke. Begrunnelsen er i all hovedsak å få avklart om dette var et institusjonsprosjekt, sier rektor Dag Rune Olsen.

I et omfattende søksmål har universitetet og helseforetaket sammen krevd rundt 8,7 millioner kroner fra den pensjonerte lungelegen og professoren, Amund Gulsvik. Forskningen ble gjort i selskapet Innovest, som var eid felles av institusjonene. Legemiddelselskapet GlaxoSmithKline finansierte et kolsforskningsprosjekt, og Gulsvik har i en årrekke fått utbetalt lønn for forskning han har gjort i prosjektet.

På tross av at de ikke er nevnt med et ord i kontrakten for prosjektet har Gulsviks to tidligere arbeidsgivere ment at de eier overskuddet fra prosjektet, men dette ble blankt avvist av Oslo tingrett da saken ble behandlet der før jul.

– Slik vi leser dommen var ikke dette for et institusjonsprosjekt å regne, men vi regner det som viktig å få avklart om det var det, slik at vi får en prinsipiell avgjørelse.

Jussprofessor Rune Sæbø har vårt innleid som rådgiver for universitetet i denne saken, og styrets avgjørelse skal være i tråd med hans råd.

– Vi mener at de fakta dommen er tuftet på er feil, og vi bestrider den.

Rettssaken med Gulsvik har så langt kostet UiB og Helse Bergen mer enn 2,4 millioner kroner i advokatutgifter, i tillegg til at partene må betale Gulsvik 600 000 kroner. 

Gulsvik er skuffet over at han igjen må møte i retten, stevnet av sine tidligere arbeidsgivere. 

– Jeg er skuffet over at det ble en anke, men jeg var forberedt på det, og tar det som det kommer. Jeg håper bare at jeg får beholde helsa, og er i form til en ny sak. Det er en betydelig belastning å bli saksøkt, men jeg oppfatter at jeg har et godt utgangspunkt før ankesaken, sier Gulsvik til På Høyden. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed