- Skjulte ikke avtalen særlig godt

Publisert:28. oktober 2015Oppdatert:28. oktober 2015, 13:05
Det var god stemning da GenKols-avtalen ble feiret, og avtalen ble omtalt i På Høyden: Olav Flaaten, forskningsdirektør for GlaxoSmith-Kline Norge, professor Amund Gulsvik, professor Per Bakke, daglig leder Arne Godal i Innovest AS og administrerende direktør Anne Kverneland Bogsnes ved Haukeland sykehus. Foto: Privat

Den gullkantede forskningsavtalen med GlaxoSmith-Kline ble behørig omtalt i På Høyden. Alt har skjedd i åpenhet, sier Gulsviks advokat.

En artikkel i På Høyden fra 2002 ble et retorisk poeng for Håkon Brækhus under hans innledningsforedrag i saken Universitetet i Bergen og Helse Bergen har gått til mot Amund Gulsvik. Motparten mener å kunne bevise at Gulsvik har forsøkt å holde avtalen skjult for sine to arbeidsgivere. 

– Man kan spørre seg om Gulsvik har holdt ting hemmelig, og opptrådt litt spionaktig. Det er absolutt ikke tilfelle, sier Brækhus, og viser til saken i På Høyden, og et bilde som ble tatt under feiringen. Der skåler de involverte i champagne, og både representanter for Haukeland sykehus og Universitetet i Bergen er med på festen. 

– Hadde rett på lønn
– Dette ble feiret med kake og champagne. Hvis man ville holde avtalen med GlaxoSmith-Kline (GSK) skjult, så har man i alle fall ikke gjort det særlig godt. Hvordan eierne har oppfattet denne festen er jeg litt nysgjerrig på. 

Brækhus går også til angrep på motpartens påstander om at Gulsvik ikke hadde rett til å ta ut lønn i prosjektet, etter at datainnsamlingsfasen var avsluttet. Han siterte fra kontrakten mellom GSK, Gulsvik og Innovest, som har spesfikke bestemmelser om nettopp avlønning. 

– Disse såkalte feltstudiene er bare en start på dette prosjektet, og det gir ingen ny viten før man har analysert resultatene. 

Håkon Brækhus hilser på Kirsti Robertsen Aarøen, som representerer UiB i saken. I bakgrunnen Brækhus' klient, Amund Gulsvik. Foto: Dag Hellesund

Ville ha Gulsvik
Brækhus viser til at det er GSK, Gulsvik og Innovest som sammen har underskrevet og er parter i avtalen, og derfor har underskrevet den. Motpartens advokat, Erik Myhr Nilsen hevdet i går at det i realiteten var UiB og Helse Bergen som var part i avtalen, men disse er ikke nevnt i kontrakten. 

Brækhus er ikke overrasket over at Innovest-eierne ikke er parter i avtalen: 

– Det var Amund Gulsvik de ville ha. Han har ikke bare et navn i norsk lungemedisin, men også i internasjonal lungemedisin. Universitetet i Bergen har ikke et slik navn. Det var Gulsvik de ville ha, og ikke en eller annen i hvit frakk. 

Brækhus mener derfor at Helse Bergen og UiB ikke har noe som helst krav mot Gulsvik: Selv om de er eiere av Innovest AS er spørsmålet om lønn et forhold mellom bare Gulsvik og Innovest. 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed