Sikret seg personlig forskerpensjon

Publisert:27. oktober 2015Oppdatert:28. oktober 2015, 09:33
Pensjonert lungeforsker og professor Amund Gulsvik og personal- og organisasjonsdirektør Trond Søreide møtes i retten i sju dager. Vinneren kan sitte igjen med mange millioner.

Gulsvik ville ta med seg millioner av kroner over i en egen stiftelse, og hindre arbeidsgiverne tilgang til pengene, mener advokat Erik Myhr Nilsen.

– Gulsvik hadde en forventning om å bruke pengene til han ble 79 eller 81 år. Han hadde tatt inn i arbeidsavtalen sin at han også skulle kunne ta ut pengene etter at han var blitt pensjonist, sa advokat Myhr Nilsen i sitt innledningsforedrag for Oslo tingrett i dag. 

Tok høyde for å flytte pengene
Gulsvik tok også inn i avtalen muligheten til å overføre pengene til en egen stiftelse, hvem som eventuelt skulle overta disposisjonsretten dersom han skulle slutte, og muligheten til å ta med pengene over i en ny jobb. 

Alt ble gjort for å sikre at han skulle få størst mulig råderett over pengene personlig, på bekostning av UiB og Helse Bergen som arbeidsgivere, mener Myhr Nilsen. 

Pensjonspenger
– Gulsvik har prøvd å innskrenke mulighetene til at hans styre skal kunne blande seg inn i bruken av midlene. Man skulle tilogmed unngå enhver innblanding ved å lage en egen stiftelse, sa advokaten. 

Da Helse Bergen og UiB begynte å be kontoinnehaverne om en forklaring på pengebruken i 2013, svarte Gulsvik slik: 

<<Jeg vil anvende det gjenværende beløp på min forskningskonto til forskning.>>

– På dette tidspunktet var Gulsvik 73 år, og han hadde altså tenkt å bruke midlene til han var 79 eller 81 år, sa Myhr Nilsen, med tydelig referanse til Gulsviks alder. Vanlig pensjonsalder for vitenskapelig ansatte er 70 år. 

– Han har hatt en plan med dette hele tiden. Det er alvorlig, og det bør retten få med seg når man skal avgjøre om han har vært i noen form for god tro. Gulsvik styrte denne avtalen i retning av minival innsyn og innflytelse for hans arbeidsgivere. 

– Institusjonenes penger
Helse Bergen og UiB avviser totalt motkravet fra Gulsvik, som har fortsatt å skrive forskningsartikler selv om pengestrømmen er stoppet. 

– Innovest har aldri vært Gulsviks arbeidsgiver. Innovest er ikke den reelle arbeidsgiver, men den som skal effektuere det administrative ved arbeidet, ved å utbetale lønn, sa advokat Eva Drageset i retten i dag. 

– Eventuelle gjenstående midler tilhører verken Innovest AS eller legemiddelselskapet, men institusjonene der Gulsvik var ansatt. 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed