Penkowa dømt til betinget fengsel

Publisert:1. oktober 2015Oppdatert:2. oktober 2015, 10:51
Milena Penkowa var ansatt ved Københavns Universitet. KU sa henne først opp, og deretter anmeldte universitetet henne.

Den danske hjerneforskeren Milena Penkowa er dømt til ni måneders betinget fengsel for dokumentfalsk. Københavns universitet vurderer å ta fra henne doktorgraden.

Milena Penkowa er skuffet, sier advokaten hennes. Arkivfoto

Historien om Milena Penkowa er historien om stjerneforskeren som neppe var en så stor stjerne likevel. Allerede da hun leverte doktorgradsavhandlingen sin i 2001 ble det stilt spørsmål ved arbeidet hennes, særlig ved om hun hadde gjennomført så mange dyreforsøk som hun selv hevdet. Penkowa trakk arbeidet tilbake, og leverte på nytt i 2004. I 2008 fikk hun den prestisjetunge EliteForsk-prisen i Danmark, og året etter fikk hun et vikariat som professor ved Københavns Universitet (KU). Men allerede året etter, i 2010, fikk hun sparken fra KU. Det skriver forskning.no.

KU anmeldte
Denne uken kom dommen i saken mot Penkowa. Københavns byrett finner det bevist at Penkowa har forfalsket papirene som skulle bevise at de mange dyreforsøkene hadde blitt gjennomført. Hun ble dømt til betinget fengsel i ni måneder, rapporterer danske media.

Det var KU som meldte Penkowa til politiet. Det danske etiske komitene; Udvalgene vedrørende Videnskabelig Uredelighet (UVVU), har behandlet saker som omhandler Penkowa tre ganger. I 2012 og 2013 ble hun dømt for vitenskapelig uredelighet, men i vår ble hun frikjent. UVVU klarte ikke å avgjøre om hun hadde gjennomført dyreforsøkene. Dette skriver den danske Universitetsavisen.

Vurderer konsekvenser
Københavns Universitet vurderer nå om saken skal få konsekvenser for Penkowas doktorgrad. I en pressemelding sier Thomas Bjørnholm, prorektor for forskning og innovasjon ved KU, at det er snakk om grovt dokumentfalsk. Det skriver Bornholms Tidende.

Bjørnholm sier at universitetet nå avventer om Penkowa vil anke dommen. Hvis hun ikke gjør det, vil KU sende saken til UVVU og Akademisk Råd på Det Sundhedsvitenskapelige fakultet. Rådet skal vurdere hvilke konsekvenser saken får for Penkowas doktorgrad.

– Hvis det i 2003 hadde vært klart at Penkowas forsøksresultater hadde blitt dokumentert ved forfalskede dokumenter, ville det allerede den gangen satt en stopper for hennes akademiske karriere. Hun ville blitt meldt til politiet eller til UVVU, og ville slik verken blitt tildelt doktorgraden i 2006 eller innstilt til EliteForsk-prisen i 2009, sier Bjørnholm til avisen.

Skuffet
Penkowas advokat, Kåre Pihlmann, sier til TV2 Lorry at hans klient er overrasket og skuffet. Sammen vil de bruke de neste to ukene på å avgjøre om saken skal ankes til Østre Landsret.

– Siden påtalemyndighetene tidligere har skrinlagt saken og frafalt de tre øvrige siktelsene, og ikke minst sett i lyset av UVVUs enstemmige frifinnelse i juni i år, er min klient selvsagt overrasket og skuffet over rettens resultat, sier Pihlmann.

Under rettssaken hevdet Penkowa at de fire dokumentene hun er dømt for å få forfalsket er dokumenter hun har mottatt på e-post fra samarbeidspartneren i Spania som utførte rotteforsøk i saken. Samarbeidet i Spania har blitt stilt spørsmål ved også tidligere. Weekendavisen avslørte blant annet at instituttet fikk sin egen logo i 2003. Penkowa viste frem brev med den samme logoen, datert fem år tidligere, skriver Danmarks Radio

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed