Eierne overførte pengene til seg selv

Publisert:28. oktober 2015Oppdatert:28. oktober 2015, 22:26
Kirsti Robertsen Aarøen og Trond Søreide representerer UiB og Helse Bergen, mens Eva Drageset og Erik Myhr Nilsen er advokater.

Etter at forskningsmidler i et tiår hadde vært bokført som tilhørende forskerne i Innovest, besluttet UiB og Helse Bergen i 2013 å overføre dem til seg selv.

Amund Gulsviks advokat, Håkon Brækhus, stilte i Oslo tingrett grunnleggende spørsmål ved pengeoverføringene mellom forskerne, Innovest AS og eierne av selskapet; Helse Bergen og Universitetet i Bergen.

Etter at forskningsmidler i et tiår hadde vært bokført som tilhørende forskerne i Innovest, besluttet UiB og Helse Bergen i 2013 å overføre dem til seg selv.

Amund Gulsviks advokat, Håkon Brækhus, stilte i Oslo tingrett grunnleggende spørsmål ved pengeoverføringene mellom forskerne, Innovest AS og eierne av selskapet; Helse Bergen og Universitetet i Bergen.

Endret i regnskapet
– Det er egentlig ganske strenge regler for å føre penger rundt omkring. Det er ikke tema i denne saken her, men en kan stusse litt på det, sa Brækhus i retten.

Han er ikke i tvil om at eierne har forandret oppfatning om eierskapet til pengene:

Frem til 2013 var disse oppført i Innovests’ regnskap som midler som tilhører prosjektlederne og forskerne, ikke Innovest eller noen av eierne. Midlene har heller ikke vært regnskapsført hos eierne, noe UiBs assisterende økonomidirektør Kirsti Robertsen Aarøen kunne bekrefte i sin partsforklaring for UiB i dag.

– Sier det som passer
Brækhus er kritisk til pengeflyttingen som eierne har gjort.

– Disse midlene har de bare overført til eierne, som ikke har rett på noen profitt. En kunne spurt seg om dette er utbytte eller hva det er. Grunnen til at de ikke har ført disse pengene som inntekt, er at de ikke har vært eiere av disse pengene. Men de sier det nå, fordi det passer seg sånn, sa Brækhus.  

Han mener at også årsrapporter og regnskap bekrefter det samme, og at styremedlemmene, inkludert styreleder Stener Kvinnsland, år etter år har skrevet under på dette.

– Eierne er de eneste som sitter i styret, og man må nesten regne med at de leser regnskapet. Slik jeg leser politiavhøret med Kvinnsland, så benekter han ikke at det var slik det var, sa advokaten.

– Helt normalt å ta ut lønn
I en epost fra daværende Innovest-direktør Arne Godal ble Amund Gulsvik forsikret om at pengene var «sikret mot at eierne kunne forsyne seg av dem», og at dette var klarert med selskapets revisor, Tore Fyllingen hos Ernst & Young.

Mens UiB og Helse Bergen hevder at Gulsvik ikke hadde rett til å ta ut noen lønn fra Innovest, poengterte Brækhus i dag at dette var helt vanlig i Innovest.

Han viser til at årsregnskapene viser store utbetalinger i form av lønn til ansatte: I 2007 viser regnskapet at Innovest har sysselsatt 84 årsverk, og at man har hatt rundt 47 millioner kroner i lønnskostnader.

– Det var helt normalt å ta ut lønn. Det er først nå man kommer og sier at det ikke var lov å ta ut lønn, sa Brækhus.

Frie og uavhengige
Kirsti Robertsen Aarøen viste i sin forklaring til at det bare i et par unntakstilfeller var prosjektledere som hadde tatt ut lønn til seg selv, slik Gulsvik har gjort. Selv om UiB allerede i 2007 ble pålagt å gå igjennom økonomien i sine datterselskap, var det først i 2013 at universitetet oppdaget utbetalingene til Gulsvik.

Ifølge Aarøen mener UiB at det det var forventet at Gulsvik skulle gjøre arbeidet med GenKols-studien innenfor sin vanlige stilling på universitetet, men hun kunne også fortelle at vitenskapelig ansatte har særlig frie og uavhengige stillinger, og at det nok kunne finnes ulike løsninger. 

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed