- Nyttig avklaring om fusk

Publisert:16. september 2015Oppdatert:17. september 2015, 08:48
Tidligere jusstudent Martin Seglen Baadshaug tapte i Høyesterett på spørsmålet om hva som er fusk. Nyttig avklaring, mener UiB-rektor Olsen. Samtidig vil han være klarere overfor studentene på hva som er fusk.

Men UiB-rektor Dag Rune Olsen beklager at dommen rammer en enkeltstudent.

– Med denne dommen har vi fått en nyttig tydeliggjøring og avklaring av hvordan fusk skal oppfattes, sier rektor Dag Rune Olsen.

Han hadde selv ikke rukket å lese dommen da På Høyden snakket med han.

Samtidig som Olsen synes Høyesteretts avgjørelse er nyttig, understreker han at UiB også er fullt klar over at saken har en studentpart.

– Vi beklager at han har fått en høyesterettsdom mot seg, sier Olsen.

Martin Seglen Baadshaug er ikke den eneste som har blitt tatt i bokkontroll ved Det juridiske fakultetet. Olsen sier at universitetet nå bør se på om man kan bli flinkere til å opplyse studentene om hva som er lov og ikke.

– Vi ønsker ikke at våre studenter skal bli tatt i fusk uten at det de har gjort oppfattes som fusk av folk flest. Samtidig er bokkontrollen studentenes ansvar, og vi har et regelverk å følge. Men jeg mener vi må se på om vi kan tydeliggjøre ansvaret, sier Olsen.

Dekan: – En viktig dag for sektoren
Dekan Asbjørn Strandbakken er ikke overrasket over dommen. 

– Jeg er godt fornøyd med at Høyesterett deler vårt syn på lovforståelsen. Vi mener selv at vi har hatt en riktig tolkning av regelverket. Fuskesaker er gitt høy prioritet for oss, dette er noe vi har brukt store ressurser på, og det er viktig for oss at Høyesterett nå deler vår tolkning av loven. 
 
Asbjørn Strandbakken mener dette er en viktig dag for sektoren. 
– Vi anser dette som et viktig bidrag til fakultetets arbeid for å fremme akademisk redelighet. Vi vil gjerne være et foregangsfakultet i slike saker. Det er sjelden vi får avgjørelser på dette rettsområdet. Denne dommen vil bli lest og tatt til etteretning.

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed