Nygårdsparken ut av det blå

Publisert:3. juni 2015Oppdatert:4. juni 2015, 07:00
Smith-Sivertsen og Fluge
Det ble improvisert debatt da nyvalgt UiB-styremedlem og tidligere velforeningsleder Synnøve Fluge, og byrådslederen støtte på hverandre i teltet etter pressekonferansen. Foto: Tor Farstad.

- Ikke lenger en grønn park i det blå. Det lovet byrådsleder Martin Smith-Sivertsen. Han kunne endelig presenterte arkitektplanene for nytt bygg med kafé, i spaseravstand for mange UiB-ansatte, og en opprusting av hele parken. Nyvalgt Uib-styremedlem, Synnøve Fluge, er ikke fornøyd med planene.

Bergen kommune og byrådet lanserte store vyer for hvordan Nygårdsparken skulle bli  - rehabilitering til fordums høyder og som del av en universitetscampus av internasjonale dimensjoner.

Studentkantinen får en konkurrent 
Martin Smith-Sivertsen presenterte del én av denne planen i parken, tirsdag. Tag Arkitektkontor har tegnet om området rundt Flagghøyden, med en kafé som knutepunktet for en levende park. Dammen i det nordlige hjørnet skal opprustes, med gangsti ned fra kafeen, lekeplass og benker. Målet er ferdigstillelse sommeren 2016. Resten av parken skal rustes opp av Grønn etat selv.

15 millioner er allerede satt av, i følge finansbyråd Eiler Macody Lund, nye 15 millioner skal inn i økonomiplanen for 2016/17, men er ikke spikret.  Parken skal få bedre belysning.

– Barna skal kunne leke i parken i trygghet, når som helst på dagen, lover Macody Lund.   

(Slik blir huset og kafeen øverst i parken i gåavstand for UiB-ansatte som ønsker ta lunsjen i parken. Illust: Tag Arkitekter AS. ​)

UiB-styremedlem er skuffet
Nyvalgt medlem i universitetstyret, Synnøve Fluge, er likevel skuffet. Stipendiaten har tidligere vært leder for Møhlenpris velforening og direkte engasjert og berørt av miljøet i Nygårdsparken Hun stiller som bystyrekandidat for SV i høstens valg.

Noe trengtes å gjøres, medgir Fluge. Men hun er skuffet over ambisjonsnivået bystyret viser. Stormen i vinter gjorde mer for parken av hva kommunen så langt har fått til. Hun hadde forventet en mer helhetlig plan for hele parken.

– Dette er hva de har fått til av planer siden parken stengte? Nå er planene skrumpet inn til denne lille del av parken. Dagens planer virker fragmentert og usammenhengende. De påstår at nedre del av parken er ferdig. Det kan jeg ikke skjønne, sier hun.

Hun finner fremdeles brukte sprøyter rundt Flagghøyden. Fluge tviler på om det finnes en sammenhengende plan. Det benekter Smith-Sivertsen, som innleder provisorisk partidebatt med Fluge i partyteltet som er satt opp i anledning pressekonferansen.

– Dette er bare første del, sier han. – Dette blir bra. Etter 40 år som åpen russcene, må dette være en gladsak de luxe.

UiB vil åpne portene
Universitetet eier 90 bygg, de fleste på Nygårdshøyden, og flere rett utenfor gjerdet. Som en av de viktigste partene i skjebnen til parken, har UiB vært i tett dialog med kommunen. Men foreløpig har ikke universitetet store planer i anledning ny park.

UiBs viktigste bidrag til en revitalisert park er i følge eiendomssjef Even Berge knyttet til det prosjekterte Entek-bygget nedenfor Realfagbygget. Rappen opp fra Entek og mellom Fysikk og Reaalfag, skal bli en ny innfallsport til parken. En arkitektkonkurranse er åpnet for hvordan dette kan se ut.

Det har tidligere også vært uforpliktende snakk om å åpne opp baksiden av Realfagsbygget, som i dag ligger i skyggen av store trær og fysisk stengt fra parken med et høyt gjerde.  

Nygårdsparken narkofri
Situasjonen var ikke bærekraftig. Det var i 2013 estimert mellom 1500 og 2000 sprøytenarkomane i byen, mens et enda større problem var en sterkt økning i antall selgere, flesteparten utlendinger, som ville profittere på elendigheten.

Studentsamskipnaden og UiB i Villaveien fant situasjonen uholdbar, ansatte følte seg utrygge, det lå sprøyter og blodrester foran inngangsdøren når folk kom på jobb om morgenen. Velforeningene i området har jobbet mot kommunen og politikerne i mange år.

Bergen kommune, som eier av parken, argumenterte med at øvre del av parken, hvor de narkomane hadde til hold, trengte oppussing.  En mandag morgen i august i fjor ble området rundt flagghøyden stengt av anleggsgjerder.  (Se bildegalleri ) Politiet hadde sterk tilstedeværelse i flere uker etter stengingen, for å hindre at de narkomane kom tilbake.

Nygårdsparken har vært narkofri siden. Vekterne ved UiB melder at statistikken over antall tilfeller av innbrudd og ødeleggelser på høyden har sunket som en stein siden stengningen.

Parken ble anlagt på 1880-tallet som en sone for helse og rekreasjon for byens borgere, og var drevet privat fram til 1950-tallet. Siden begynnelsen av 70-tallet har parken vært en åpen russcene. Bergen kommune lanserte store planer for revitalisering av parken i 2013, men utover etablering av en anleggsrigg og legging av kantstein, har lite skjedd, så langt.  

 

Meld deg på vårt nyhetsbrev og få oppdateringer rett til din e-post!

Abonner på På Høyden nyhetsbrev feed